StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Інакше можуть погнити чи зупиниться ріст: 4 "золотих" правила, як поливати помідори

30 липня 2024, 18:20оновлено 4 серпня, 12:09
695
Важливо знати, як часто поливати помідори, щоб рослина не почала хворіти, а плоди правильно дозріли і були смачними.
Помидоры
Як поливати помідори/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Щоб урожай помідорів був якомога більшим, а рослини у процесі росту не хворіли і не зупинялися у розвитку, важливо знати кілька правил, які стануть у нагоді кожному господарю і господині. Зокрема, варто знати, як часто поливати помідори, як робити це правильно і чи можна поливати помідори по листю.

Радимо також прочитати матеріал: Як очистити срібло від чорноти: біохімік назвав найпростіший спосіб відновлення

На ці питання відповіла авторка YouTube-каналу "Дім та присадибна ділянка". Вона зазначила, що ця рослина є дуже посухостійкою, тому вологість ґрунту, у якому вона росте, повинна бути помірною.

"Ви напевно помічали, як на полі ростуть помідори без поливу і гарно плодоносять. Але як тільки почнуть затяжні дощі – одразу томати починають хворіти. Тому що томати не люблять затяжних поливів, вони люблять помірний полив. Тому полив повинен бути не частіше одного разу на тиждень", – йдеться у відео.

За її словами, є чотири правила, яких варто дотримуватися під час поливання цих рослин.

1. Потрібно стежити за об’ємами води і режимом поливу

До цвітіння томати потрібно поливати раз на тиждень з розрахунку 1 л води на кущ томатів нехолодною водою. Після цвітіння і початку формування плодів маса рослин суттєво зростає, і тому поливати потрібно частіше – раз на 5 днів і вже по 2-3 л води під один кущ в залежності від температури повітря й того, дощова погода чи ні. Так вологи вистачатиме і листкам, і плодам.

2. Не можна поливати помідори холодною водою

Обов’язково потрібно стежити за тим, щоб полив помідорів був не холодною водою.

"Наприклад, у нас є великий бак, ми цю воду накачуємо туди, збираємо дощову воду. А якщо таких умов немає, то можна вранці набрати воду і вже після обіду поливати не холодною водою", – зазначила авторка каналу.

3. Поливати тільки під кущ або в рівці між кущами

Поливати помідори потрібно тільки внизу: до цвітіння – під корінь, після цвітіння – у спеціальні рови, які потрібно зробити між рядками. Не можна поливати дощуванням, окрім підживлення по листу – тобто ні з лійки, ні з шлангу, дощувальною установкою автоматичного типу не можна поливати.

"Полив помідорів по листках небезпечний тим, що їхні листочки опушені дрібними волосками, вода з них погано стікає, застоюється, підвищується вологість, що є чудовою умовою для активізації грибків. Також полив дощуванням знижує температуру повітря та на землі у міжряддях, що сповільнює дозрівання врожаю", – йдеться у відео.

4. Після поливу треба або замульчувати, або підгорнути ґрунтом

Також зазначається, що обов’язковою умовою для гарного розвитку розсади є наступна: якщо ви полили розсаду ввечері, то її потрібно або замульчувати, або вранці підгорнути ґрунтом. Підгортання ґрунтом виконує таку ж роль, як мульчування.

Як зрозуміти що помідорам не вистачає води

Якщо помідори страждатимуть від спраги, кількість зав’язів зменшиться, а стебла затримаються в рості, і вже стиглі помідори потріскаються, а зелені не виростуть потрібного розміру.

За тривалої посухи підвищується ризик верхівкової гнилі. Тож важливим є правило, що після цвітіння води потрібно вдвічі або втричі більше.

Дивіться відео про те, як правильно поливати помідори:

Що таке помідор?

Томат або помідор - однорічна або багаторічна трав'яниста рослина, вид роду Паслін (Solanum) родини Пасльонові (Solanaceae). Вирощують як овочеву культуру; вирощують заради їстівних плодів - соковитих багатогніздових ягід різної форми та забарвлення, які також називають томатами або помідорами.

Какие растения нельзя выращивать совместно инфографика
Які рослини не можна вирощувати спільно/ Інфографіка: Главред

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти