StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як очистити срібло від чорноти: біохімік назвав найпростіший спосіб відновлення

3 серпня 2024, 01:35оновлено 4 серпня, 12:10
113851
Знадобиться лише кілька речей і кілька хвилин часу – і срібні прикраси знову будуть сяяти.
Серебро, Глеб Репич
Як очистити срібло від чорноти/ колаж: Главред, фото: скрін

Багатьом власникам срібних прикрас доводилося стикатися з такою проблемою, як потемніння срібла. Коли на прикрасах з’являється неприємний чорний відтінок, часто позбутися від нього буває не так уже й просто.

Радимо також прочитати матеріал: Треба знайти заховане слово за 6 секунд: непроста загадка для кмітливців

Український біохімік Гліб Репіч у "Сніданку з 1+1" розповів, чому чорніє срібло і як очистити срібло від чорноти. Він описав метод, який дуже ефективно впорається з цим завданням.

"Срібло дуже часто тьмяніє. Часто багато хто каже, що це нібито пов’язано з тим, що щось не так з організмом, але це не так. Проблема в тому, що срібло окислюється, тому що воно реагує з сірководнем, а сірководень завжди присутній там, де є люди. І це ніяк не пов’язано зі здоров’ям. Це в принципі нормальний процес, що срібло тьмяніє, якщо повітря вологе, якщо воно містить сірководень, срібло буде тьмяніти", – пояснив біохімік Гліб Репіч.

Як очистити срібло від чорноти

Гліб Репіч розповів про дієвий метод, як очистити срібло від чорноти. Для цього буде потрібна емальована каструля. Вона потрібна для того, щоб у ній можна було перекип’ятити прикраси.

"Чому емальована? Тому що нам потрібно буде створити гальванічну пару", – зазначив біохімік.

Далі потрібно взяти алюмінієву фольгу, скласти у неї срібні прикраси, які потрібно почистити.

Але при цьому варто враховувати, що срібні прикраси з ніжними камінцями (бірюза, малахіт тощо) бажано не кип’ятити. Прикраси з діамантами таким чином можна чистити – діамантам це не зашкодить.

Потрібно нагріти у каструлі воду й насипати туди соди – можна кілька столових ложок або навіть більше (можна орієнтуватися на пропорцію 2 чайні ложки соди на 200 мл води). У воді після цього утворяться бульбашки і піна. Далі срібло разом з фольгою покласти у воду, щоб вона їх повністю покривала.

"Обов’язково треба, щоб срібло торкалося фольги. Якщо срібло не буде торкатися фольги, а буде плавати там десь окремо, реакція не відбудеться. Коли почнеться реакція, фольга почне розчинятися. Алюмінієва фольга "приносить себе у жертву" для того, щоб відновити срібло з його сульфіду, з ось цього чорного. Це реальний метод, яким користуються реставратори під час реставрації різних прикрас", – пояснив Репіч.

Срібні прикраси повинні покипіти у воді кілька хвилин – чим більше забруднення, тим більшим повинен бути термін перебування прикрас у воді. Якщо вони дуже забруднені, то можна прокип’ятити їх 5 хвилин. Далі дістати їх, сполоснути чистою водою й охолодити.

Дивіться відео про те, як очистити срібло від чорноти:

Хто такий Гліб Репіч

Репіч Гліб - український біохімік, кандидат хімічних наук. Фіналіст премії Global Teacher Prize Ukraine. Займається популяризацією науки через власні соціальні мережі.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти