Для найкращого росту та врожаю: які рослини потрібно обрізати в жовтні - повний список

4 жовтня 2024, 11:43
115
Садівники можуть підрізати рослини протягом усього року, але деякі дерева та кущі слід обрізати саме в жовтні, щоб забезпечити їх здоровий розвиток.
Для найкращого росту та врожаю: які рослини потрібно обрізати в жовтні - повний список
Які рослини обрізати в жовтні - що зробити, щоб збільшити урожай / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube

Обрізка є важливою складовою догляду за садом і допомагає підтримувати здоров'я дерев і кущів, а також підвищувати їхню врожайність. Крім того, цей процес сприяє не тільки цвітінню, але й допомагає контролювати форму рослин, їхній розмір і знижує ризик захворювань. Хоча обрізку можна робити в різний час, деяким рослинам необхідна обрізка саме зараз для забезпечення енергійного росту.

Ліндсі Честейн, засновниця блогу The Waddle and Cluck, присвяченого порадам для дому та саду, поділилася тим, які рослини слід обрізати саме в цей період.

"Жовтень - гарний час для обрізки багатьох кущів і дерев, оскільки вони впадають у стан спокою. Правильна обрізка допомагає рослинам бути здоровими та продуктивними. Обов'язково стерилізуйте секатори між рослинами і робіть зрізи трохи вище бруньок, спрямованих назовні", - зазначила вона.

відео дня

Коли обрізати трояндові кущі

Найкращий час для обрізки троянд — рання осінь. Садівникам слід видалити всі мертві або хворі стебла, а решту скоротити на третину або половину від їхньої початкової довжини, повідомляє Mirror.

Експерти зазначають, що це "стимулює новий ріст і цвітіння в наступному сезоні". Важливо робити зріз під кутом 45 градусів трохи вище бруньки, спрямованої назовні.

Коли обрізати гортензії

Коли йдеться про гортензії, жовтень — це час для обрізки стебел "трохи вище другого набору бруньок вниз від квіткової головки", вказує Ліндсі. Це дозволяє видалити старе цвітіння і сприяє зростанню більших, свіжих квітів. Важливо також знати, який саме вид гортензії — волотиста чи голівчаста, оскільки методи обрізки можуть відрізнятися.

Як обрізати фруктові дерева

Для обрізки фруктових дерев восени варто прорідити старі, переповнені гілки, щоб забезпечити кращий доступ сонячного світла.

Експерти радять робити це після опадання листя, оскільки це дозволяє краще бачити, де потрібно обрізати. Ліндсі рекомендує використовувати стрічку для позначення гілок до того, як листя опаде, особливо в найбільш густих місцях. Після цього просто обріжте гілки біля стовбура або головних гілок під кутом 45 градусів.

Для найкращого росту та врожаю: які рослини потрібно обрізати в жовтні - повний список
Сумісність фруктових дерев / Інфографіка: Главред

Як обрізати вічнозелені кущі

Щоб надати вічнозеленим кущам, таким як самшит і падуб, привабливу форму, потрібно обрізати відсталі гілки, але важливо не видаляти більше однієї третини рослини, щоб не завдати їй шкоди.

Як обрізати багаторічні рослини

Високі багаторічні рослини, такі як бджолиний бальзам і садові флокси, слід обрізати на третину їхньої висоти, щоб запобігти пошкодженню під час зимових морозів.

The Daily Mirror

The Daily Mirror - британська національна щоденна газета у форматі таблоїд та є першим представником таблоїдної журналістики.
Газету заснував Альфред Хармсворт 2 листопада 1903 року. Спочатку Daily Mirror замислювалася як газета для жінок, що видається жінками, і мала стати "віддзеркаленням жіночого життя". Це не принесло успіху, тому Хармсворт вирішив зробити газету кольоровішою і з ширшим колом висвітлюваних питань, пише Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти