StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що не можна робити з полуницею у вересні: одна дія знищить урожай

14 вересня 2024, 13:14оновлено 14 вересня, 13:57
3555
Якщо обрізати полуницю у вересні, то кущі ослабнуть. Рослина погано перезимує, а коріння може вимерзнути. У результаті знизиться врожайність.
Клубника
Що можна і не варто робити восени з полуницею / pixabay.com

Доглядати за кущами полуниці восени обов'язково, інакше наступного року можна залишитися без врожаю. Але деякі роботи восени проводити не рекомендується. Зокрема, не варто у вересні обрізати листя полуниці.

Чому не можна обрізати полуницю у вересні

Отже, відповідь на запитання "Чи потрібно обрізати полуницю восени на зиму?" буде негативною. І на це є п'ять причин.

Причина №1. Восени кущі полуниці закладають квіткові бруньки. Навесні вони дорозвиваються, утворюють квітки і далі - ягоди. Якщо восени обрізати листя у кущів полуниці, то рослина закладе мало квіткових бруньок.

відео дня

Причина №2. Після обрізки кущі полуниці слабшають. Це відбувається через те, що не відбувається фотосинтез. У підсумку рослина не отримує необхідну енергію.

Причина №3. Рослина може погано перезимувати, оскільки листя полуниці захищає квіткові бруньки від вимерзання. Якщо листя немає, то рослина може загинути.

Причина №4. Листя також захищає кореневу систему від морозів і зимових вітрів. Відповідно, при зайвій обрізці листя восени коріння може вимерзнути.

Крім того, якщо восени полуницю обрізати занадто сильно, то навесні полуниця буде довго відновлюватися, а це позначиться на врожайності.

Коли можна обрізати листя полуниці

Обрізати його можна одразу після плодоношення і до кінця серпня. У вересні робити це вже не варто.

Найголовніше, щоб після обрізки полуниця встигла наростити нові пагони і листя і на зимівлю пішла з цією молодою зеленню.

Що зробити з кущами полуниці восени

Перед холодами полуницю варто підживити, щоб в зимувала вона зміцнілою та в наступному сезоні порадувала великим урожаєм.

Щоб захистити коріння полуниці, на грядці потрібно розсипати компост, перегній або біогумус. Компост поточного року також можна використовувати для мульчування.

Кущі полуниці можна підгодувати добривом "Нітроамофоска" з розрахунку 2 ст. ложки на 10 літрів води. Також рекомендується використовувати інше комплексне добриво, яке міститиме всі важливі корисні компоненти, але кількість азоту має дорівнювати кількості фосфору та калію.

Як підготувати до зими полуницю

Щоб полуниця не вимерзла взимку, її потрібно захистити від холоду. Найкраща природна "ковдра" для рослин - це сніг. Але якщо морози вже вдарили, а снігу ще немає, то можна використовувати природні або штучні матеріали.

Полуницю можна накрити сіном, соломою, гілками малини. Найкраще природне укриття для полуниці - це хвоя, оскільки вона здатна пропускати повітря і при цьому зберігати тепло.

Серед синтетичних матеріалів можна використовувати агроволокно - агротекс або сланбонд. Його потрібно класти на дуги, влаштовані між грядками полуниці. Таким чином ви створите для кущів простір із комфортною температурою.

Какие растения нельзя выращивать совместно инфографика
Які рослини не можна вирощувати спільно / Інфографіка: Главред ​

Раніше Главред писав, що осіння обрізка малини - важливий етап догляду за цією культурою, який допоможе забезпечити якісний урожай наступного сезону. Поради щодо обрізки малини читайте в матеріалі: Гілки малини будуть ломитися від плодів: що зробити восени для рекордного врожаю.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти