StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Які квіти потрібно садити восени: названо найкращі багаторічники для клумб

10 серпня 2024, 08:58
468
Якщо докласти восени трохи зусиль і додати свою фантазію, то навесні вийде красивий квітник.
Гвоздика, гіацинт
Які багаторічні квіти можна садити восени / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Щоб насолоджуватися квітучим садом навесні та влітку, клумбу потрібно закладати восени. На Youtube-каналі Полтавський хуторок розповіли, які квіти потрібно садити восени і чому.

До речі, якщо у вас немає багато часу і можливості часто працювати на дачі, а милуватися квітами все одно хочеться, то варто звернути увагу на квіти-самосівки. Одного разу посадивши їх, красива клумба забезпечена, а клопоту не буде майже ніякого. Читайте матеріал: Шикарна клумба без клопоту: садівниця назвала топ 10 квітів-самосівок.

Осіння посадка багаторічних квітів - плюси і мінуси

По-перше, квіти, які садять восени, сходять і розквітають на 2-3 тижні раніше, ніж посаджені навесні.

По-друге, вони виростають міцнішими, загартованими, тому легко переживають невеликі заморозки.

Коренева система таких квітів краще розвинена, ніж у рослин, посаджених навесні, тому їм простіше пережити посуху.

Навесні у садівників дуже багато турбот. Таким чином можна забути і невчасно висадити розсаду або посіяти насіння, а це негативно позначиться на якості рослин.

Є й мінуси осінньої посадки квітів: при осінньому посіві квітів спостерігається знижена схожість насіння, тому рекомендується його більш густий посів.

Для посадки під зиму підійдуть далеко не всі рослини - потрібно відбирати морозостійкі.

Багаторічники, що дають в осінній період великий приріст молодих коренів, краще висаджувати під зиму. До таких квітів можна віднести клематис, багаторічні примули, айстри, флокс волотистий, геленіум, лілійники, ірис, конвалію, півонію та інші. До морозів такі рослини встигнуть вкоренитися й успішно перезимують.

Восени необхідно посадити в ґрунт і маленькі цибулинки, які за літо наростають у пазухах листків у таких видів лілій, як, наприклад, бульбоносна тигрова. Через 2-3 роки молода рослина зацвіте.

Щоб розсада дворічних і багаторічних квітів до морозів встигла прижитися, її висаджують наприкінці вересня. У такому разі маргаритки, віоли, турецька гвоздика і незабудки успішно перезимують.

Осіння пора відмінно підходить для пересадки багаторічних квітів. У цей час також рекомендується висаджувати багато сортів троянд.

Які квіти багаторічники можна посадити під зиму

Щоб осіння посадка навесні принесла море задоволення, необхідно ретельно її спланувати. Спочатку потрібно вибрати квіти, які хочеться посадити. Зверніть увагу на висоту рослини, терміни цвітіння, колірну гаму. Організація клумби залежить лише від смаку та побажань квітникаря.

Отже, які багаторічні квіти можна садити восени?

У вересні висаджують такі рослини: маргаритку, віолу, турецьку гвоздику, незабудки, люпин, астильбу, хости, бруннеру, кореневищні іриси, лілійники. Живцями розмножують барвінок і висаджують троянди. У другій половині вересня можна посадити флокс волотистий, аквілегії та рудбекії.

Протягом першого тижня вересня садять дрібноцибулеві рослини - пушкінію, сциллу, мускарі, крокус і хіонодокси. Ділять кущі та пересаджують астильбу, флокси, рудбекію і солідаго.

На початку другої декади місяця висаджують цибулини нарцисів, а через тиждень - гіацинтів.

У самому кінці вересня висаджують тюльпани.

Youtube-канал "Полтавський хуторок" - що про нього відомо

Youtube-канал "Полтавський хуторок" був створений у 2018 році. Має 44,6 тис. підписників.

На каналі публікуються відео про садівництво та городництво з порадами про те, як правильно вирощувати різноманітні культури.

Жовтень. У першій половині місяця можна висаджувати і пересаджувати ті ж квіти, що і у вересні, а наприкінці жовтня можна садити конвалії, а також ділити і розсаджувати кущі півоній, що розрослися.

До середини жовтня можна садити гіацинти і тюльпани.

У дощову осінь місце посадки гіацинтів краще накрити поліетиленом, щоб уникнути перезволоження ґрунту, а тюльпани вогкості не бояться і швидко вкорінюються.

Листопад. В останній місяць осені квіти вже не садять. У листопаді їх тільки покривають і мульчують на зиму.

У принципі, в листопаді можна ризикнути посадити цибулини тюльпанів. Однак вкоренитися вони зможуть тільки в тому разі, якщо протягом місяця буде не холодніше 5 ºC.

Дивіться відео - Які квіти саджають восени у відкритий ґрунт:

Раніше Главред писав про те, які рослини можна посадити в глухій тіні в саду. Читайте матеріал: Які квіти краще ростуть у тіні: названо найкрасивіші і невибагливі багаторічники.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти