StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Секрети родючості: чим потрібно обов'язково удобрити ґрунт восени

10 серпня 2024, 14:56
509
Рано чи пізно багато садівників стикаються з проблемою зниження врожайності. Хоча все робиться правильно, урожай все одно знижується. Вся справа в ґрунті.
Осінь, город
Підживлення ґрунту восени: як підвищити родючість / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Осінь - ідеальний час для внесення добрив. Це пов'язано з тим, що восени елементи живлення поступово входять у ґрунт, і рослини можуть використовувати їх впродовж наступного сезону. На Youtube-каналі Молодий садівник розповіли, як удобрити ґрунт восени.

"Восени проводиться підживлення ґрунту на грядках різними добривами та їхніми комплексами. Але іноді це просто зайва трата своїх сил. Адже певні мікроелементи розпадаються і втрачаються під час зимівлі. Щоб уникнути нераціонального використання добрив, рекомендується знати, що саме використовують восени, а що - навесні", - розповів садівник Дмитро.

За його словами, рано чи пізно багато садівників стикаються з проблемою зниження врожайності на дачній ділянці. Хоча все робиться правильно, урожай все одно знижується. Вся справа в ґрунті, просто з часом він виснажується і втрачає свої корисні мікроелементи.

Існує кілька способів повернути ґрунту його властивості та підвищити родючість без втручання хімії. Вони є абсолютно безпечними, але дуже ефективними.

Перший спосіб підвищити врожайність - грамотно організувати сівозміну. Дуже важливо щорічно чергувати місця висівання рослин.

Якщо постійно висаджувати культуру на одні й ті самі місця, це призведе до виснаження ґрунту, до зниження його фізичних і хімічних характеристик.

Наприклад, якщо з року в рік на одному й тому ж місці висаджувати капусту, це спричинить підвищення рівня кислотності ґрунту. Тому однорічні культури слід висаджувати на колишнє місце не раніше, ніж через 5 років.

Другий метод підвищення родючості ґрунту - висаджування сидератів. Сидерати - це однорічні рослини, що мають глибоку кореневу систему і потужне бадилля. Завдяки такій кореневій системі вони створюють пористу структуру ґрунту в нижньому ґрунтовому шарі, а у верхньому шарі завдяки розкладанню бадилля утворюється гумус.

Із сидератів в осінню посадку найкраще висаджувати білу гірчицю, озиме жито, овес, ріпак, конюшину або люпин.

Посів рослини найкраще проводити в самому кінці серпня або у вересні, щоб вони встигли пустити коріння і не дати осіннім дощам розмити ґрунт.

Ще один з ефективних варіантів удобрення ґрунту - гній і компост, який краще вносити саме восени, оскільки елементи живлення в цьому разі входять у ґрунт поступово і весь наступний сезон рослини споживають їх у міру вивільнення.

Садівник рекомендує не використовувати свіжий гній, адже він - джерело поширення бур'янів, різних хвороб і шкідників.

Перепрівати гній має приблизно півроку, а восени рекомендується вносити органічні добрива під перекопування, а також не можна залишати гній не переораним, адже в іншому разі відбувається невелика втрата поживних речовин.

Гній, який висох, уже практично не має жодних позитивних властивостей.

Ще один популярний серед дачників універсальний мінеральний засіб для осінньої підготовки землі - це пічна сажа або рослинний попіл, отриманий після спалювання різноманітних культур, приміром, картопляного, огіркового, томатного чи іншого бадилля. Також можна використовувати попіл після спалювання дров або гілок, соломи, сіна, бур'янів та інших органічних залишків, які удосталь накопичуються на ділянці протягом дачного сезону.

У попелі практично відсутній азот, натомість калій, фосфор і всі потрібні зеленим культурам мікроелементи представлені в повному обсязі.

"Внесення попелу - це не лише збагачення ґрунту поживними компонентами, а й спосіб структуризації землі, тобто підвищення її рихлості, аерації та вологопроникності. До того ж зола сприяє розкисленню ґрунту, що актуально для дачників на городі та в саду, у яких земля має підвищену кислотність.

Норма внесення залежить від вихідних хімічних показників ґрунту. У середньому, на кожен квадрат застосовують до 4 кг золи.

Youtube-канал Молодий садівник

Youtube-канал Молодий садівник має 25 тисяч підписників і присвячений правильному догляду за садом і городом. Його автор - садівник на ім'я Дмитро.

На каналі ви знайдете таку інформацію:

  • як правильно і чим підгодовувати городні культури;
  • як правильно обрізати дерева в саду;
  • як правильно і чим підгодовувати дерева;
  • якою хімією та біопрепаратами потрібно обробляти рослини від комах та інших паразитів.

"Головна мета каналу - принести величезну користь усім любителям саду та городу", - зазначив Дмитро.

Не можна одночасно вносити в ґрунт золу і азотовмісні добрива, наприклад, гній, послід або сечовину. При їхньому контакті відбувається реакція і виділяється аміак. Чергування підживлення має відбуватися з перервою в 3-4 тижні.

Не можна використовувати золу, отриману від спалювання сміття, друкованих видань, пофарбованих виробів, оскільки до складу входять хімікати і важкі метали.

Дивіться відео - Садівник назвав добрива для осінньої обробки:

Раніше Главред писав, як виростити пальму з кісточки в домашніх умовах. Зробити це вийде навіть у квітникаря-початківця.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти