У Раді запрацювала сенсорна кнопка, що забороняє депутатам кнопкодавити

3 березня 2021, 01:36
У Верховній Раді з'явилися відеокамери для боротьби з кнопкодавством.
Верховна Рада
Депутати вже протестували сенсорну кнопку / Фото Reuters

У Верховній Раді у вівторок, 2 березня, в залі пленарних засідань українського парламенту запрацювала сенсорна кнопка голосування, яка зчитує відбиток пальця. Також були встановлені додаткові відеокамери. Нововведення дозволять виключити неперсональне голосування, заявив спікер ВР Дмитро Разумков на початку засідання.

Парламентське засідання оголошено відкритим. У Раді зареєструвалися 275 нардепів. Перед початком роботи вони протестували роботу сенсорної кнопки.

Як повідомляє Telegram-канал Perepichka News, спочатку у депутатів виникли складнощі, проте тест пройшов успішно. Голосувати відтепер потрібно за допомогою двох рук, причому руку від сенсорної кнопки не можна відпускати допоки, доки не закінчиться процес прийняття рішення.

"Ті, у кого немає трьох рук, кнопкодавити точно не зможуть", - сказав парламентарій від Європейської солідарності Олексій Гончаренко.

Депутат Микола Скорик в Facebook пише, що обладнання, що забороняє неперсональне голосування, знаходилося у Раді з 2008 року. Однак система запрацювала тільки зараз. Як вважає нардеп, причиною такого рішення стали суперечності в лавах провладної фракції Слуга народу і розмови про заміну голови Верховної Ради.

"Впровадження сенсорної кнопки вимагатиме постійного фізичного знаходження кволої більшості в залі. А це не так просто. Але, знову ж таки, що б не було причиною, 12 років цього не робили, хоча все було готово, а він (Разумков, - ред.) зробив. На тлі суцільного божевілля влади, хоч якийсь плюс", - додав Скорик.

У Раді запрацювала сенсорна кнопка, що забороняє депутатам кнопкодавити

Кнопкодавство у Верховній Раді

  • В Україні з 16 січня минулого року набув чинності закон, який забороняє депутатам неперсональне голосування у Верховній Раді. Такі дії караються штрафом на суму від 51 до 85 тисяч гривень. Вина парламентарія повинна бути доведена в суді.
  • Відомості про вчинення депутатом правопорушення згідно частини 1 статті 482-2 Кримінально-процесуального кодексу України вносить генеральний прокурор.
  • 12 лютого 2021 року Офіс генерального прокурора вперше оголосив підозру депутату у вчиненні правопорушення, пов'язаного з неперсональним голосуванням. Ним став нардеп від групи довіра Владислав Поляк.

G
M
T

Text-to-speech function is limited to 200 characters

Options : History : Feedback : DonateClose

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти