Угода Байдена і Путіна щодо Донбасу: дипломат розкрив нову стратегію Кремля відносно України

6 липня 2021, 07:10
Російський президент Володимир Путін наразі не зацікавлений у зустрічі з Володимиром Зеленським, вважає Павло Клімкін.
Путина
Угода Байдена і Путіна щодо України провалилася - дипломат / Reuters

Президенту РФ Володимиру Путіну не вдалося досягти домовленостей з господарем Білого дому Джо Байденом щодо України. Тому Кремль запустив нову стратегію щодо української держави, в якій використовуватиметься концепція "слов'янського братерства". Перемовини президента Володимира Зеленського з Путіним могли бути ефективно реалізовані у тому випадку, якби вони працювали на базі спільних планів із Заходом. Втім, наразі Путін не зацікавлений у такій зустрічі. Про це заявив український дипломат Павло Клімкін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що частіші згадки української теми в інформаційному просторі Росії свідчить про те, що Москва готує нову стратегію щодо Києва.

"Я думаю, що Путін свідомо це робить, і не тільки Путін. Вони запустили маховик на повну, там вже хто тільки не говорить. Раніше Жириновського включали, наразі це Сурков, Симоньян і всі інші. До речі, проект закону, внесено до Держдуми, щодо паспортизації українців на основі самоідентифікації, так само як і білорусів, є частиною цієї стратегії. Нова стратегія нацбезпеки, де нас називають "братнім народом", теж є частиною цієї стратегії. Вони послідовно її реалізовуватимуть", - зазначив Клімкін.читайте також"Історія і майбутнє Росії": у Кремлі оголосили про нову ініціативу Путіна щодо України

За його словами, угоди Путіна і Байдена щодо України, яка могла б призвести до певного прогресу щодо Донбасу, не відбулося. Тому господар Кремля підвищує тиск і запускає концепцію "слов'янського братерства" для оптимізації внутрішньополітичних процесів всередині російської держави.

"Але я так розумію, що Путін цієї великої угоди не тільки не отримав, але і сумнівається в її можливості. Тому він підвищуватиме тиск і зараз намагатиметься для внутрішніх процесів у Росії використовувати "скріпу" щодо необхідності відновлення православної імперії і слов'янського братерства", - сказав дипломат.

Також політик прокоментував ситуацію з можливими перемовинами Зеленського і Путіна. Він вважає, що така зустріч могла б стати ефективною у тому випадку, якби вона була організована в рамках єдиної стратегії спільно з Заходом. При цьому Путін наразі не зацікавлений в діалозі з Зеленським.читайте також"Президент - не демократ": у Кремлі вибухнули умовою щодо зустрічі Путіна і Зеленського

"Було б логічно, щоб Володимир Зеленський зустрічався з Путіним на основі загальної стратегії із Заходом. А хто на Заході ключові - це Байден і Меркель. Кого поважає Путін - Байдена і Меркель. Ну, може, ще Макрона, але насправді цей перелік дуже обмежений. Тому без того, щоб узгодити нашу стратегію і як в джазі потім грати як одну мелодію, щоб не розбивалася солідарність, то, звичайно, зустріч можлива з Путіним тільки після. Але насправді я думаю, що Путін в цій зустрічі наразі не зацікавлений", - підкреслив Павло Клімкін.

Перемовини щодо Донбасу

Спікер української делегації Олексій Арестович раніше заявив, що наразі складно сказати, коли відбудеться зустріч Зеленського і Путіна. Якщо питання затягнеться до осені, то перемовини розглядатимуться в контексті нової геополітичної картини, яка може послабити позиції Росії.

Президент Франції Еммануель Макрон під час телефонної розмови з Путіним нагадав, що питання конфлікту на Донбасі має вирішуватися Росією та Україною, тоді як Париж і Берлін виступають виключно в якості посередників у перемовному процесі.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков сказав, що Росія "не залишить" Донбас і не має наміру визнавати себе учасником військового конфлікту на сході України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти