Напад з Білорусі чи Донбасу і коридор до Криму: експерт назвав сценарії удару по Україні

6 грудня 2021, 07:10оновлено 6 грудня 2021, 09:31
У Києві повинні бути готовими до того, що Москва може піти на реалізацію плану щодо повномасштабного військового вторгнення в Україну, сказав Юрій Кочевенко.
війська РФ
Росія може спробувати піти в атаку на військове угруповання ЗСУ на Донбасі - експерт / Reuters

РФ може запустити сценарій військової операції проти України за трьома напрямками - на Донбасі, півдні країни та з боку Білорусі. Генеральний штаб Росії ставить перед собою саме такі завдання, і Києву слід готуватися до різних ситуацій. Про це заявив військовий експерт Юрій Кочевенко.

"Перше - це ескалація в зоні проведення операції Об'єднаних сил і спроби оточити і розгромити наше угруповання власне там, тому що там присутні найбільш боєздатні частини Збройних сил України", - розповів він у ефірі телеканалу Україна 24.

читайте такожПутін вибухнув ультиматумом Україні щодо військах Росії біля кордонів і пригрозив "ударом у відповідь"На думку фахівця, якщо Москві все ж таки не вдасться реалізувати перший варіант, то другою метою стане окупація російськими військами південних регіонів, щоб пробити коридор до окупованого Криму.

Як вважає експерт, третій сценарій передбачає атаку вже з території республіки Білорусь, проте не в напрямку Києва. Імовірно, мова йде про маршрут у напрямку Львова, оскільки інфраструктура регіону дозволяє провести відсікання України.

"І третій етап - це атака з території Білорусі, але не в напрямку Києва. Там це досить непросто зробити географічно, а в напрямку Львова, де значно краща інфраструктура, яка це дозволяє, і таким чином відсікання України. З одного боку, вже відсікли з півдня, я маю на увазі з Чорного моря. З іншого боку, в цьому напрямку відсікання від можливої допомоги і підтримки наших західних союзників", - додав Юрій Кочевенко, підкресливши, що саме такі завдання, як вважає він, ставить перед собою Генштаб Росії.

Дивіться відео ТСН - розвідка НАТО перехопила російський план щодо вторгнення в Україну

Війська РФ біля кордонів України

Американські видання The Washington Post і Politico наприкінці жовтня опублікували статті, в яких йшлося про те, що Росія стягнула серйозну військову силу до кордонів України.

Посол у ФРН Андрій Мельник заявив, що Київ стурбований такою ситуацією. За його словами, влада бачить в обстановці аналогію ситуації 2014 року, коли Росія окупувала АР Крим і окремі райони Донбасу.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков казав, що переміщення військ РФ біля кордонів України пов'язано з нібито загрозою НАТО. У Москві, мовляв, стурбовані ситуацією і наполягають на перемовинах Путіна з президентом Байденом.

Крім того, Пєсков зазначив, що Україна нібито може отримати гарантії безпеки від Росії у разі реалізації Мінських угод.

Журналісти Reuters поспілкувалися із західними та російськими експертами, після чого прийшли до висновку, згідно з яким Москва навряд чи піде на військову операцію проти Києва. Ймовірно, військові маневри росіян пов'язані з демонстрацією "червоних ліній" Кремля щодо України. При цьому російська влада не знає, як далеко може зайти Північноатлантичний альянс в питанні підтримки української держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти