Скандалом з КСУ Зеленський підкладає свиню всім українцям

31 грудня 2020, 06:56
Указ Зеленського про відсторонення голови КСУ Тупицького не вирішує, а лише посилює політичну кризу в Україні.
Тупицький
Володимир Зеленський відсторонив голову КСУ Тупицького від посади на два місяці / УНІАН

Конституційний суд (КС) заявив про перевищення конституційних повноважень президентом Володимиром Зеленським в указі про відсторонення від посади голови КСУ Олександра Тупицького.

Оскільки президент України є гарантом Конституції, то до нього висуваються дуже високі вимоги щодо її дотримання. Йому треба було знайти спосіб поставити КС на місце, не виходячи за рамки Конституції, але замість цього Зеленський робить прямо протилежні речі - посилання на КПК, якою оточення президента аргументувало рішення про відсторонення, абсолютно нікчемна, як якщо б вони спиралися не на закон, а на куховарську книгу.

Останні дії КС також викликають у політично грамотних людей, м'яко кажучи, подив. Але цілком очевидно, що указ Зеленського не вирішує проблеми конституційної кризи і проблеми відновлення керованості країни, а навпаки, їх посилює.

відео дня

читайте такожВідсторонення Тупицького: КСУ відповів на указ Зеленського і висунув звинуваченняВ даному випадку Володимир Олександрович робить гірше не тільки собі, але і всім українцям. Звичайно, Зеленський може дати команду службі держохорони, яка стоїть на входах в усі держбудівлі, включаючи КС, не пускати Тупицького на роботу. Але у нього є купа знайомих у політичних колах, як в Україні, так і за кордоном, і такі дії спровокують резонанс. Ним скористаються політики, опозиційно налаштовані до влади і зовнішні недруги України (наприклад, Росія) отримають ще один аргумент проти нас і стануть всюди говорити, що в недодержаві Україна відбувається цирк зі звільненням судді КС, що неприпустимо в жодній країні світу.

І в такому контексті це може скінчитися потрясіннями і переформатуванням влади.

Підпис Зеленського під указом, безумовно, може лягти в основу звинувачення проти нього або навіть стати підставою для імпічменту.

Але поки це - лише потенційно, бо загальнополітичний розклад їх не передбачає. У нас немає слідчої комісії, немає спецпрокурора, та й сам закон про імпічмент як би є, але його важко виконати.

Спрацювати проти Зеленського може інше, а саме - назрівання кризи, в першу чергу, економічної, зі зростанням тарифів ЖКГ тощо. Це може загострити обстановку настільки, що народ почне підніматися на протести і домагатися переформатування влади, як мінімум - дострокових парламентських виборів. Бо влада чим далі, тим більше провокує інформприводи для критики.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти