Коли показав свою магічну сопілку: рецензія на мультфільм "Мавка: Лісова пісня"

7 березня 2023, 19:00оновлено 31 березня 2023, 10:49
В українському прокаті йде довгоочікуваний український мультиплікаційний фільм "Мавка. Лісова пісня" - за дуже віддаленими мотивами п'єси Лесі Українки.
Мавка
кадр з м/ф "Мавка" / Film.ua

У глухому волинському селі, на краю, що називається, ойкумени, живе сільський хлопчина Лукаш (Артем Пивоваров), який чудово грає на сопілці і мріє з друзями музикантами (група ДахаБраха) виїхати в місто, щоб прославитися. Але у хлопця важко хворіє дядько Лев (Олег "Фагот" Михайлюта). І щоб заробити грошей на ліки він погоджується на сумнівне і небезпечну пропозицію недавно заявилася в село дочки місцевого багатія і власника лісопилки Килини (Олена Кравець - і зовнішністю персонажа, і інтонаціями чомусь дико схожу на Ольгу Сумську). Всього - то й треба - сходити в сусідній ліс і скласти його карту. Але справа в тому, що ліс чарівний і населений всякими магічними створіннями на чолі з Мавкою (Наталка Денисенко). І людям туди після старого конфлікту дорога замовлена. Але робити нічого-Лукаш погоджується і в компанії двох дуболомів Килини Еріка і Дерека (Андрій Мостренко) відправляється.

Українська кіноіндустрія в принципі відома проектами-довгобудами (з недавніх прикладів можна хоча б фільм "Максим Оса і золото песиголовця"). Але мультфільм "Мавка" безумовно виділяється на цьому тлі. Між початком його виробництва і виходом в прокат пройшло чи не вісім років - рекорд, який найближчим часом навряд чи буде побитий. Так само як і навряд чи хтось із вітчизняних кіновиробників зможе перевершити масштаб рекламної кампанії мультфільму-під брендом "Мавки" вийшла маса усіляких товарів (а в столиці навіть оформили супермаркет у відповідному стилі). Власне, це дало свої плоди негайно і "Мавка" вже активно б'є рекорди вітчизняного прокату.

Мавка

Ну і - з таким довгим терміном виробництва - варто було очікувати, що у фільмі будуть максимально відшліфовані і картинка, і сюжет з діалогами. По технічній частині до фільму питань практично немає, а по всім іншим.

Мабуть, творці "Мавки" вирішили не винаходити велосипед і використовувати перевірені часом голлівудські кліше. Вся історія більш менш нагадує диснеївський "Покахонтас", причому в переказі "Аватара" - так, що несподіваними поворотами сюжету мультфільм глядачами не балує. Ну а в дизайні персонажів основний упор зробили на, так би мовити, няшность і мімімішность - мабуть, з розрахунком на майбутні продажі іграшок. Плюс використовували одвічний козир - достатню кількість ролей озвучили зірки українського шоу-бізнесу (та ж Кравець, Олег Скрипка, Юлія Саніна з Hardkiss, Михайло "Дзідзьо" Хома), що теж, звичайно додало фільму популярності, але навряд чи мало вже таку велику творчу цінність.

Ну і в цілому - трохи шкода, що творці "Мавки" вирішили орієнтуватися на зовсім вже дитячу аудиторію (десь 6-8 років). Всі, хто старше, на мультику можуть занудьгувати.

Але, все одно, при всіх зауваженнях - видовище вийшло задоволене бадьоре і яскраве (місцями з піснями і танцями). І рекомендується до перегляду всім, у кого під опікою маленькі діти - їм точно на "Мавці" буде весело. Засмучені остаточно будуть тільки шалені фанати Лесі Українки - від першоджерела, п'єси у віршах "Лісова пісня", в мультфільмі майже нічого не залишилося.

Інші матеріали по темі: