StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Таємнича сфера IT-немов чарівні світи": рецензія на фільм "Перший код"

20 листопада 2023, 20:52оновлено 21 листопада 2023, 21:01
В українському прокаті йде документальний фільм "Перший фільм " - детальна і ретельна реконструкція історії української сфери IT.
Перший код
кадр з д /ф "Перший код" / B & H Film Distribution Company

Кадр раз - радянські інженери "на сотню рублів" і амбітні студенти всіма правдами і неправдами освоюють комп'ютери та програмування. Кадр два - хлопці в кургузих піджаках і сорочках в клітинку ентузіазмом і оранкою на кострубатому англійською завойовують західних замовників для програм. Кадр три - хлопці-гіки у величезних окулярах, очманівши від недосипу, ведуть кібервійну не на життя, а на смерть з російськими загарбниками.

Ідея зняти документальне кіно про українську сферу IT, по честі сказати, напрошувалася давно. Адже поступово, ні хитко, ні валко, вона здала чи не самої грошової на українському ринку праці, а айтішник з ботаніка-маргінала перетворився на героя нашого часу, чиїх доходів і прихильності бажають/шукають багато людей.

Перший код

"Перший код" - масштабна спроба історію українського IT хоч скільки-небудь упорядкувати і деяким чином заархівувати. Дуже амбітна - хоча б тому, що замість стандартного формату: "Talking heads плюс кінохроніка" режисером Артуром Лерманом (відомий по д/ф "Область героїв") був обраний формат більш складний. Звичайно, тут і першого, і другого вистачає, але подано це дещо складніше. Спікери (завдяки хитрощам монтажу) говорять, як правило, прямо з екранів раритетних комп'ютерів і телевізорів. І, для більшої переконливості, їх історії екранізуються акторами в ігровій формі (часом вельми вигадливою). І хоча глядачеві не варто чекати якихось скандальних історій в дусі, скажімо фінчеровської "Соціальної мережі" або зовсім свіжого фільму "Блекберрі" , все ж видовище вийшло досить приємним, глянцевим і радує око глядачеві, який забрів в суботній або недільний день в мультиплекс в торговому центрі

Перший код

Дивіться на відео трейлер фільму "Перший код":

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти