StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Сходинки в нескінченні прірви до недоступної весни": рецензія на фільм "Залишайся онлайн"

1 квітня 2024, 22:19
У прокаті йде детективний трилер у форматі Screenlife режисерки Єви Стрельникової "Залишайся онлайн", присвячений першим тижням вторгнення РФ в Україну.
Оставайся онлайн
Єлізавєта Зайцева у х/ф "Залишайся онлайн" / AMO Pictures

Нескінченна зима 2022 року. У перші дні після вторгнення країни-агресора РФ в Україну рудій дівчині з бездонними очима Каті(Єлизавета Зайцева) потрапляє до рук ноутбук із київського офісу, який вона повинна передати своєму братові в терооборону - такому самому рудому Віті, що сипле без упину соковито-суржиковими жартами Олександр Рудинський). Раптом месенджер у ноутбуці починає наполегливо дзвеніти - розшукує своїх батьків маленький хлопчик Сава( Гордій Дзюбинський). Ґаджет належить його батькові, і він не встиг розлогінитися, а сам хлопчик загубився в Бучі, його підібрали волонтери і тепер нічого не знає, де його тато з мамою. Катя в перервах між обстрілами, повітряними тривогами із забігами до ванної, наважується допомогти - разом зі своїм бойфрендом-іноземцем Раяном (Антон Скрипець, продюсер фільму). І все на тлі орд російських окупантів, що пруть.

Зі зрозумілих причин, усі українські кінопрем'єри останнього часу знімалися ще до 24.02.2022. Але ось "Залишайся онлайн" - виняток із цього ряду. Причому автори фільму - режисерка Єва Стрельникова і продюсер/автор ідеї Антон Скрипець обрали вкрай незвичний формат Screenlife - тобто вся дія відбувається наче на екрані комп'ютера/смартфона/планшета. Деякий час тому його вподобали творці голлівудських фільмів жахів і трилерів, але ось в Україні такого роду проект виходить уперше.

Оставайся онлайн

І зрозуміло, що фактура в нашій країні що навесні 2022 року, що зараз, така, що змусить похолодіти від моторошного жаху найзатятішого фаната будь-якого фільму жахів - хоч навіть найжахливішого і найкривавішого. Навряд чи зараз знайдеться в Україні багато людей, у яких "Залишайся онлайн" не викличе особливо сильні "в'єтнамські" флешбеки і сльози в три струмки. І це при тому, що автори намагаються не педалювати, не перебільшувати весь жах, що коїться тоді, і не тиснуть на жалість (особливо в лінії з загубленим хлопчиком). Акторська гра у фільмі заслуговує на всілякі похвали - особливо на тлі того, що в силу формату їм доводилося грати без партнерів, на тлі чорного екрану. І якщо, скажімо, в рівні Рудинського сумніватися не доводилося - він його неодноразово доводив і на екрані, і на підмостках київського театру імені Франка (так само, як і в акторській міці гранд-дами театру на Лівому березі Олесі Жураківської, яку вона тут зайвий раз показала в ролі матері головних героїв) сумніватися не доводилося, то пані Зайцева дуже приємно здивувала - її персонаж, як здається, взагалі нічого спільного не має з героїнями нескінченних серіалівдля денного ефіру, яких вона десятками грала раніше.

Оставайся онлайн
Олеся Жураковська в х/ф "Залишайся онлайн" / AMO Pictures

Утім, майже у кожного з персонажів "Залишайся онлайн" буде свій запам'ятовується вихід - благо, мозаїчна структура сюжету це дозволяє.

Підсумовуючи - фільм точно рекомендується до перегляду. Глядачам варто тільки заздалегідь підготуватися до того, що не буде звичного голлівудського хепі-енду, а тіло трястиметься в катарсичних риданнях, чому на сеанс без великої пачки серветок приходити і зовсім не варто.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти