М'яка хода diversity: рецензія на фільм "Уроки толерантності"

19 лютого 2024, 12:15оновлено 24 лютого, 15:53
В українському прокаті йде неполиткоректна комедія, що рве шаблони, "Уроки толерантності" (режисер - Аркадій Непиталюк).
Уроки толерантності
кадр із х/ф "Уроки толерантності" / Solar media entertaiment

Десь на околиці Києва проживає сімейство - клопітка мама-вчителька(Олена Узлюк), недалекий обиватель-тато(Олександр Ярема), йоржистий гоплуватий син(Олександр Піскунов) і підліток, що мріє стати акторкою-донечка(Кароліна Мруга). Усі живуть, як то кажуть, без кайфу - на кредитах і боргах, бо крім матері грошей ніхто не заробляє. І тут вона пропонує розв'язання проблеми - взяти участь у держпрограмі з навчання толерантності. І для цього потрібно всього-на-всього - поселити у себе вдома на кілька тижнів гея. Побурчавши і злегка впоравшись із очманінням, сімейство погоджується. І у них на порозі виникає підтягнутий і спортивний сантехнік Василь(Акмал Гурезов). Пригоди починаються.

Ідея екранізувати суперепатажну і провокативну п'єсу Ігоря Білиця "Гей-парад" - прямо скажемо, не найочевидніша для українського кіно. Проте режисерові Аркадію Непиталюку ще з часів свого повнометражного дебюту "Припутні" не звикати ні до непростого драматургічного матеріалу, ні до суржику, ні до матюків, ні до вивчення глибинних звичок українських обивателів.

Уроки толерантності

Власне, кіно і вийшло, як зазвичай буває з екранізаціями п'єс, дуже камерним - дія сюжету практично не вибирається з декорацій роздовбаної хрущовки сімейства - і максимально зав'язана на акторській грі. І каст тут просто шикарний. Особливо відпалюють у ролях батьків Узлюк (яка більшості глядачів більше відома як акторка дубляжу) і Ярема (який зовсім недавно зіграв зловісного "хрещеного батька" в "Памфірі"). Але й інші від них не відстають - особливо тут виділяється Піскунов у ролі сина.

Ну і гумор - він тут чудовий, хоча досить-таки грубого штибу - чи то Рабле, чи то Мел Брукс. І, звісно, кіно не варто дивитися фанатами "кришталево чистої української мови" і просто консерваторам - шаблони воно розриває на раз-два.

Уроки толерантності

Усім іншим "Уроки толерантності" суворо рекомендується до перегляду - настільки гомерично смішної вітчизняної комедії в прокаті не було давно.

Дивіться на відео трейлер фільму "Уроки толерантності":