"Нас вже троє, а значить - купа": рецензія на фільм "Флеш"

16 червня 2023, 19:30оновлено 3 липня 2023, 22:25
В український прокат вийшов багатостраждальний супергеройський фантастичний бойовик "Флеш" - фільм-перезапуск кіновсесвіту DC.
Флеш
Баррі Аллен у фільмі "Флеш" / Warner Bros.

Баррі Аллен, він же за сумісництвом супергерой флеш (Езра Міллер), працює судмедекспертом і намагається зробити все, щоб визволити з в'язниці свого батька (Рон Лівінгстон). Хлопець переконаний, що його татусь не вбивав його матір. Але у уравосуддя інша думка. Паралельно він реально на побігеньках в Лізі справедливості, то допомагаючи Бетмену (Бен Аффлек), то червоніючи від збентеження побачивши Чудо-жінки (Галь Гадот). Раптово відкривши у себе здатність переміщатися в часі, Баррі вирішує виправити на краще минуле своє і своєї сім'ї. Забувши зовсім про те, куди саме вимощена дорога благими намірами.

Кіновсесвіт DC в останні роки штормило не по-дитячому. В першу чергу, треба думати, від того, що проблеми в корпоративному управлінні материнської студії Warner Bros. не дозволяла вибудувати більш-менш чітку концепцію розвитку фільмів на роки вперед, якось завжди робили їх закляті друзі з Marvel. Все це (і багатомільярдні збитки) призвело до того, що Warner Bros. стала частиною медіаконгломерату Discovery, а на роль деміурга кіновсесвіту DC покликали головного "марвелівського" хулігана Джеймса Ганна. Але, оскільки Кіновиробництво процес довгий (а пандемія Covid-19) його дуже сильно сповільнила, була досить велика частина вже знятого контенту. З ним було потрібно щось робити. І якщо "Бетгерл" просто скасували і списали збитки, то з двохсотмільйонним "Флешем" такий би фокус не прокатав точно. А це кіно стало проблемним задовго до прем'єри - тому що у виконавця головної ролі Езри Міллер почалися явні проблеми з психікою і з законом.

Проте, фінальний результат вийшов чудовим. Кіно практично з самого початку дуже єхидно знущається над "закоснайдерівським" чавунно-міфологічним стилем (і над його тягою до сцен з ефектом"слоу-мо"). І взагалі прекрасно вписується в мегапопулярний нині в Голлівуді тренд на Мультивселенние (часом нітрохи не гірше, ніж це було в недавньому "оскарівському" тріумфаторі "все, скрізь і відразу").

Флеш
Баррі Аллен і Майкл Кітон у фільм "флеш" / Warner Bros.

Міллер чудовий в ролі відразу двох флеш - дорослого і психологічно травмованого і розбалуваного нехлюя. Ну і, звичайно, над цим все царює фансервіс - важко згадати відразу інший фільм DC, який був би настільки нашпигований відсиланнями до коміксів і поп-культурними жартами (не гірше, ніж, наприклад, в "Ріку і Морті"). Природно, не будемо розкривати всі секрети, але крім Майкла Кітона, шикарно грає старого Бетмена з дилогії Тіма Бертона, знає глядача чекає ще чимало сюрпризів.

Підсумовуючи, скажімо - фільм вийшов неймовірно динамічним і веселим, прямо до пари своєму головному герою. І план студії м'яко перезапустити свій Всесвіт "Флешем" безумовно вдався. Тепер дуже цікаво буде спостерігати за тим, який розвиток під керівництвом Ганна отримає Кіновсесвіт DC (тим більше, що режисер "Флеша" Енді Мускетті вже найнятий для зйомок нового фільму про "Бетмена").

Інші тексти: