Пси Да Вінчі зірвалися з ланцюгів: рецензія на фільм "Егрегор"

22 квітня 2023, 12:21оновлено 23 квітня 2023, 12:38
У вітчизняному прокаті йде українсько-польсько-американський містичний трилер "Егрегор" - з Оленою Лавренюк і Омрі Роузом у головних ролях.
Егрегор
кадр з х /ф "егрегор" / B & H Film Distribution Company

У Львові несподівано здійснює суїцид заслужений професор і фахівець з усяких старожитностей Орест Грабовський (Даніель Ольбрихський). Його дочка Леся (Олена Лавренюк), терміново примчала в місто застає тільки поліцію, діловито обшукує квартиру покійного. Дівчина все ж знаходить таємну вказівку батька-подзвонити по спеціальному номеру. Трубку бере Артур (Омрі Роуз) - Нью-йоркський приватний детектив і колишній учень професора. І після розмові негайно летить до Львова. У повітрі явно пахне моторошними таємницями, стародавніми культами і складними змовами.

"Егрегор" - як у вітчизняному кіно водиться, фільм непростої долі і довгобуд. Роботу над ним починав режисер Любомир Левицький (один з основних адептів "голівудизації" українського кіно). Проте, у фінальних титрах режисером значиться Станіслав Капралов (якого глядачі можуть знати по трилеру "пік страху"). Звідти разом з ним в "Егрегор" перекочував і американець Омрі Роуз - причому не тільки допоміг зі сценарієм, але ще і виконав головну роль.

В цілому і в загальному, курс на голлівудський стиль авторами цього кіно витримується досить рівно - як за методичкою. Сюжет плавно дрейфує від конспірологічно-містичного трилера в дусі "коду до Вінчі" до більш-менш традиційного нуара (п'є приватний детектив, фатальна жінка, перестрілки і все таке інше). Плюс "егрегор" по - повній використовує шикарну старовинну і загадкову фактуру Львова (не забуваючи, втім і сучасність - в камео, наприклад, з'являється навіть нинішній львівський градоначальник). І полювання сподіватися, що фільм додасть ще кілька балів в скарбничку туристичної привабливості "міста Лева" (оскільки інші локація за типом США або Польщі в кіно показані побіжно).

відео дня
Егрегор

Підсумовуючи - кіно цілком можна подивитися тим, кого не влаштовує, що Голлівуд вже років 7 Як не знімає фільми за книгами Дена Брауна або тих, хто сумує за львівськими пейзажами і поки не може поїхати туди і побачити їх на власні очі.

Вас можуть зацікавити такі новини: