"Вічний еволюціонер, що тіло рве": рецензія на фільм "Вартові Галактики 3"

6 травня 2023, 10:01оновлено 6 травня 2023, 17:10
В український прокат вийшла третя і остання частина серії фільмів "Вартові Галактики" (Guardians of the Galaxy Vol. 3) за коміксами Marvel.
Будови Галактики 3
"Вартові Галактики 3" / Marvel Studios

"Вартові галактики" обживають гігантську космічну станцію Ніденія. А їх лідер Пітер Квілл (Кріс Пратт), він же Зоряний лорд, перебуває в песимізмі і не вилазить з запоїв. Все ніяк не може забути свою загиблу зеленошкіру кохану Гамору. Особливо його пригнічує те, що її живий двійник з паралельного світу (Зої Салдана) ніяк не йде на контакт. Але тут раптово з відкритого космосу на станцію падає м'язистий хлопчина в золотій фарбі Адам Уорлок (Уілл Поултер), який влаштовує жорсткий мордобій - адже "Вартові" колись сильно образили його маму-жрицю Аїшу (Елізабет Дебікі). В ході бою по сусалам отримують практично всі-Мантіс (Пом Клементьефф), Небула (Карен Гіллан), Дракс-Руйнівник (Дейв Батіста), Грут (озвучка ‒ Він Дизель), але особливо сильні рани отримує Ракета (озвучка ‒ Бредлі Купер). І щоб врятувати легендарного єнота, друзям доведеться розкопати страшні таємниці з його минулого.

У Голлівуді не так часто трапляються історії в стилі "з бруду в князі", але життя і доля Джеймса Ганна точно під цю категорію підходить. Почав кар'єру на фабриці грошово-трешових фільмів "Трома", він дійшов менше ніж за 20 років від фільмів типу "токсичний месник" до гігантських бюджетів і супергеройських блокбастерів студії Marvel. Причому, що буває дуже рідко, Ганн успішно відстоював фірмовий трешовий стиль - з річками крові, вульгарними і чорногуморними жартами, жорстким попкультурним стьобом. Не у всьому його шлях був гладкий - згадати хоч історію, коли корпорація Disney звільнила його за неполіткоректні твіти, але і тут все обійшлося найкращим чином. Адже і "завідувач всім" в студії Marvel Кевін Файгі і ті ж діснеївські боси прекрасно розуміли – ніхто не зможе замінити Ганна на посаді режисера третьої частини "Вартових Галактики".

Будови Галактики 3

Це кіно, треба думати, спочатку і складалося як фінал пригод Пітера Квілла і його команди, але на тлі того, що Ганн під час свого недавнього звільнення встиг зробити дуже успішний "Загін самогубців: місія навиліт", а з недавніх пір і зовсім очолив конкурентів Marvel ‒ кіностудію DC, то цілком логічно, що фільм вийшов максимально елегійним і прощальним. Фірмова придурь "Вартових" нікуди не поділася, але її потужність помітно прикрутили ‒ та й, взагалі-то, лінія флешбеків про дитинство і юність Ракети до гумору не особливо розташовує. Абсолютно шикарним вийшов головний лиходій з неповторною кличкою Вищий Еволюціонер. Особливо чудово те, що в нинішньому гіпертолерантному Голлівуді Ганну вдалося протягнути на цю роль ‒ відвертого гібрида докторів Моро і доктора Менгеле ‒ чорношкірого британського артиста з "Шекспіровської трупи" Чукуді Івуджу. Настільки колоритного божевільного вченого-суперлиходія не бувало з часів, мабуть, Гері Олдмана в "П'ятому елементі".

Ганн взагалі наостанок практично ні в якій дичині собі не відмовляє (а, мабуть, диснеївсько-марвелівське начальство вже нічого не може толком йому заборонити) ‒ та так, що фанати Стенлі Кубрика або, скажімо, раннього Девіда Кроненберга можуть і образитися. Взагалі, після третіх "Вартових Галактики" ставати трохи шкода, що режисер не працював в момент розквіту MTV або просто не знімав музичних кліпів ‒ таку естетику він відчуває чудово. Чому і "Вартові" вийшли швидше таким кліповим набором, де одна екшен-сцена під музику плавно переходить в іншу.

Підсумовуючи - прощальний уклін Джеймса Ганна вийшов цілком собі хорошим і якісним. Фанати повинні залишитися задоволені, так само як розчарованими не підуть і звичайні глядачі, які вирішили у вихідний день витратити пару годин в кінотеатрі.

P.S. Після закінчення фільму не поспішайте на виходу ‒ творець підготували відразу дві сцени після титрів.

Вас можуть зацікавити такі Тексти: