"Гори, гори, палай, гори, гори": рецензія на фільм "Каскадер"

30 квітня 2024, 13:15оновлено 30 квітня, 16:04
135
В українському прокаті йде комедійний бойовик "Каскадер" (The Fall Guy) з Раяном Гослінгом та Емілі Блант - від режисера "Джона Віка" і "Дедпула 2".
Каскадер
Раян Гослінг у фільмі "Каскадер" / Universal Pictures

Бравий каскадер і майстер запаморочливих трюків Кольт Сіверс(Раян Гослінг) після невдалого стрибка потрапляє до лікарні, а потім йде з професії. Але за кілька років його із сірих буднів вириває дзвінок продюсерки (Ганна Ваддінгем) - мовляв, на зйомках в Австралії чергового мегаблокбастера проблеми і нормально виконувати трюки за примхливо-наркоманську зірку Тома Райдера (Аарон Тейлор-Джонсон). Що найгірше - до цього Кольт порвав усі стосунки з Джоді (Емілі Блант), яка якраз тепер і знімає цей фільм. Хлопець, щоправда, недовго думає і погоджується на пропозицію, приїжджає в країну кенгуру, коал і "Божевільного Макса". А там коїться зовсім уже щось фантасмагоричне.

Зовсім скоро виповниться 10 років відтоді, як запеклі трюкачі Девід Літч і Чад Стахелскі несподівано для багатьох зірвали банк у Голлівуді, коли випустили суворий і експериментальний (для широкого, звісно, прокату) бойовик "Джон Вік". Кіно багаторазово відбилося в прокаті, повернуло Кіану Рівза до списку зірок класу "А" - і, звісно, забезпечило постановникам постійні замовлення від студій-мейджорів. І якщо Стахелскі так і продовжив обробляти ниву "Джона Віка", то Літч з головою кинувся працювати на великобюджетних проєктах. І встиг зняти мегаекшен "Атомна білявка" з Шарліз Терон, другу частину коміксного паскудного фільму "Дедпул" з Раяном Рейнольдсом, "Гоббс і Шоу", спін-офф "Форсажу" (дуже вчасно тоді "Скеля" Джонсон посварився з Віном Дізелем) і, нарешті, комедійний екшен "Швидкісний потяг" із Бредом Піттом і розсипом менших зірок.

Каскадер

"Каскадери", загалом, працюють приблизно в тому ж руслі, що й "Поїзд". Знову великі зірки (Гослінг, приміром, остаточно закріпився в цьому статусі після успіху "Барбі") та інші відомі артисти (окрім Блант, Літч знову запросив колишнього "Піпця" Тейлора-Джонсона - і той несподівано добре грає тупу і самозакохану зірку). Плюс у фільму непоганий сценарій (його робив Дрю Пірс - автор третьої "Залізної людини" і того ж "Гоббса і Шоу") - у всякому разі, безглуздих і крінжових жартів (чим сильно грішив "Поїзд"), тут у рази менше. Непоганий і постійний глум від авторів у бік колег по "Голлівуду" (крім очевидного "Божевільного Макса", дістається і блокбастерам на кшталт "Дюни", й іншим пришелепкуватим голлівудським проєктам на кшталт "Ковбоїв проти прибульців"). Ну а задроти (щоправда, на жаль, не вітчизняні, а американські), напевно, будуть раді жирним відсиланням до екшен-серіалів 80-х (власне, "Каскадери" і є повнометражним рімейком такого проєкту) - на кшталт, наприклад, "Поліції Маямі".

Ну і - звісно ж - екшен, у чому завжди був сильний Літч, тут зроблений на хорошому рівні (благо бюджет у 125 млн дає змогу добре розвернутися) і з повсякчасною вигадкою.

Каскадер

Єдине - хотілося б трохи більше спільних сцен між Гослінгом і Блант (які дають майстер-клас із того, як потрібно грати романтичні стосунки, якщо початкова хімія відсутня).