StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно в'ялити карася: ідеальна закуска своїми руками

16 квітня 2024, 18:12оновлено 18 квітня, 13:49
Чи можна робити тараньку з карася та як правильно сушити рибу - Главред, зібрав корисні факти.
Як правильно в'ялити карася: ідеальна закуска своїми руками
Як засолить рибу / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com, скріншот: відео

Скільки солі на 1 кг риби потрібно для сушіння та як правильно підібрати карася - Главред зібрав корисну інформацію. Фахівці радять, що варто брати кількість солі із розрахунком 20% від ваги риби. Однак, якщо ви оберете сіль грубого помелу, тоді варто знати, що така сіль буде повільніше всмоктуватись у рибу. Щоб засолити рибу для сушіння варто скласти її в ємність шарами, пересипаючи кожен шар сіллю та можна перець та інші спеції.

Досвідчений рибалка у своєму Youtube-каналі розповів свої секрети, як солити рибу в домашніх умовах для сушіння та в'ялення. Він також поділився покроковим рецептом.

Ознайомтесь із цікавим матеріалом: Вибір очевидний: дієтолог назвав найкорисніший сорт риби для людини.

Як в'ялити карася у домашніх умовах

Найкраще для в'ялення підходить плітка, карась, вобла, підлящ, окунь, короп, судак та лящ. Досвідчені рибалки радять свіжовиловлену рибу перекладати старою кропивою. Потім варто поставити рибу у холодне місце на декілька годин. Після того можна вже починати її засолювати.

Рибу перед в'яленням варто ретельно випатрати та промити. Потім потрібно підсушити її за допомогою паперового рушничка, щоб забрати зайву вологу. Рибу варто добре натирати сіллю не лише зверху, а й всередині. Також можна додати чорний перець та подрібнене лаврове листя. Якщо риба, яку ви обрали для в’ялення велика, варто зробити надріз на спинці - від голови до хвоста. Так вона швидше висохне.

Після попередніх процедур рибу потрібно укласти під гніт та залишити її на 48 годин, щоб вона добре засолилась. Вже через 48 годин просолену рибу варто промити та вимочити у чистій воді на 2-3 години. Вкінці потрібно підсушити її за допомогою паперового рушничка.

Як в'ялити рибу у духовці

Щоб підсушити рибу у духовці для подальшого її в'ялення, варто обирати не жирну рибу. Перед тим як відправити рибу до духовки, потрібно прогріти її до +40C.

Деко потрібно застелити фольгою та викласти в один ряд підсушену і засолену рибу. Після того як поставили деко, дверці варто залишити прочиненими на 10 см. Потрібно залишити рибу у духовці на дві години, щоб вона підсушилась. Після закінчення часу деко потрібно дістати із духовки та накрити зверху фольгою. Потім варто ще раз відправити рибу у духовку на 3 години.

Після того, як риба вже добре підсохла, варто дістати її і нанизати на мотузку або дріт. Необхідно вивісити її на свіже повітря, щоб вона добре провітрювалась та просохла. Вже за три дні в’ялена риба буде готова, щоб смакувати її.

Як засолити рибу для сушіння

Для сушіння риби варто обирати не дуже жирний вид риби. Найперше, що варто зробити - ретельно промити та очистити рибу від нутрощів, однак луску не потрібно чистити. Підготовлену рибу варто гарно засолити крупною сіллю.

Кожну рибину необхідно натерти сіллю зсередини та зовні. Рибу варто помістити в глибоку миску, а зверху поставити плоску тарілку і гніт. Варто помістити рибу у прохолодне місце на декілька днів. Фахівці розповіли, що дрібна риба просолиться за 5 днів, а велика риба має пробути у розсолі до 7 днів.

Добре просолену рибу варто промити водою та вивісити сушити. Щоб не допустити проникнення на рибу шкідливих комах, її варто протерти оцтом або нерафінованою соняшниковою олією.

Щоб сушити рибу, потрібно розвісити на мідний дріт, протягуючи її через очі риби. Обов'язково варто накрити зверху рибу чистою марлею або тюль у дуже дрібну сіточку. Риба повинна сушитися в сухому та добре провітрюваному приміщенні. Сонячні промені не повинні потрапляти на рибу. Фахівці зазначили, що на відкритому повітрі риба засушиться за тиждень.

Дивіться відео про те, як солити рибу в домашніх умовах:

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти