StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вибір очевидний: дієтолог назвав найкорисніший сорт риби для людини

15 лютого 2024, 14:20оновлено 16 лютого, 22:34
Главред з'ясував, які сорти риби є найкориснішими для людини та скільки разів на тиждень потрібно включати в раціон рибні продукти.
Вибір очевидний: дієтолог назвав найкорисніший сорт риби для людини
Яка риба найкорисніша для організму людини - найкорисніші сорти риби / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Морська риба значно корисніша за річкову завдяки вмісту таких речовин, як Омега-3, поліненасичені жирні кислоти і вітаміни. Про те, яка риба найкорисніша розповів в ефірі "Сніданку з 1+1" кандидат медичних наук, дієтолог Олег Швець.

Він наголошує на тому, що потрібно включати до раціону морську рибу як мінімум 2 рази на тиждень всім людям.

Дієтолог наголошує на тому, що краще купувати сиру рибу, а потім займатись процесом її приготування, для того, аби уникнути потрапляння в готову страву різноманітних харчових добавок.

Якщо вам цікаво дізнатись про те, як вибрати якісний оселедець, рекомендуємо наш матеріал: Якісна риба виглядає так: як вибрати оселедець.

"Краще купити її сиру і самому приготувати. Тоді ви будете знати, скільки ви покладете туди солі та чи будете ви користуватись харчовими добавками чи ні, і як саме ви її приготуєте буде зберігати", - вказує Олег Швець.

Крім того, він робить висновок про те, що більшість властивостей зберігає навіть не лише заморожена і консервована, і навіть оселедець.

"Якщо він приготований без додавання значної кількості солі, він є також корисним", - вказує дієтолог.

Дивіться відео про те, які сорти риби є найкориснішими:

Олег Швець також закликає не споживати рибні продукти надто часто.

"Бажано не споживати дуже часто, тому що деякі види риби можуть накопичувати певні важкі хімічні елементи. Саме тому обмежують споживання риби у вагітних жінок і тих, які годують груддю", - говорить експерт.

Водночас, кандидат медичних наук вказує, що концентрація Омега-3 жирних кислот в оселедці більша, ніж в лососеві, що робить оселедець надзвичайно корисним для вживання.

Що таке Омега-3 жирні кислоти

Омега-3 жирні кислоти - це група жирних кислот, які мають важливе значення для правильної роботи організму людини, але не синтезуються організмом і повинні надходити з їжею. Головні представники цієї групи - це альфа-ліноленова кислота (ALA), еікозапентаєнова кислота (EPA) і докозагексаєнова кислота (DHA).

ALA є рослинним джерелом Омега-3 і міститься в таких продуктах, як лляна олія, гарбузні насіння, волоські горіхи та інші. EPA і DHA в основному містяться в рибі та морепродуктах, таких як лосось, макрель та інші.

Яка риба найкорисніша

Лікар-гастроентеролог, дієтолог Олег Швець в своєму матеріалі на сайті Національного університету біоресурсів і природокористування України назвав найкориснішу рибу та як її споживання впливає на здоров'я людини.

Оселедець - це вид морської риби, яка відома своїми корисними властивостями для здоров'я. Вона є джерелом багатьох корисних поживних речовин, включаючи білок, вітаміни, мінерали та Омега-3 жирні кислоти. Дієтолог наводить деякі корисні властивості оселедця:

  • Багатий джерелом білка: оселедець є відмінним джерелом високоякісного білка, необхідного для росту і відновлення тканин.
  • Вміст Омега-3 жирних кислот: оселедець містить значні кількості Омега-3 жирних кислот, таких як EPA і DHA, які корисні для серця, мозку і загального здоров'я. "За вмістом довголанцюгових (морських) Омега-3 жирних кислот оселедець випереджає лосось, який посідає друге місце. Всі інші види риб і морепродуктів відстають зі значним відривом. Для отримання цільової кількості омеги треба з’їдати дві порції оселедця по 200 грамів на тиждень", - йдеться в матеріалі.
  • Джерело вітамінів і мінералів: в оселедці є вітаміни А, D, E і групи В, а також мінерали, такі як селен, йод і залізо.
  • Покращує функцію мозку: багатий Омега-3, оселедець може покращити функцію мозку і пам'ять.
  • Знижує ризик захворювань серця: регулярне споживання оселедця може допомогти знизити ризик захворювань серця і судин.
  • Корисний для плоду: Олег Швець зазначає, що Омега-3 жирні кислоти мають вирішальне значення й для розвитку мозку плода. "Результати одного з досліджень на цю тему показали, що діти жінок, які їли дві або більше порцій риби на тиждень під час вагітності, як правило, мали кращі показники інтелекту, поведінки та розвитку", - пише лікар.

Загалом, оселедець є корисним додатком до раціону харчування, особливо для тих, хто шукає джерело високоякісного білка і Омега-3 жирних кислот.

Хто такий Олег Швець

Олег Швець - гастроентеролог, дієтолог, кандидат медичних наук, завідувач кафедри громадського здоров'я та нутриціології НУБіП України, консультант із громадського здоров'я МОЗ України, президент Асоціації дієтологів України, член Президії Української гастроентерологічної асоціації.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти