StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чи дійсно сода допомагає при печії: відповідь експерта вас здивує

19 січня 2024, 13:49оновлено 20 січня, 16:49
2303
Главред з'ясував, чи дійсно сода може допомогти позбутись від печії та як діє содовий розчин на шлунково-кишковий тракт людини.
Чи дійсно сода допомагає при печії: відповідь експерта вас здивує
Чи можна печію "гасити" содою - експерт розповів, як діє сода при печії / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, ua.depositphotos.com

Печія, або відчуття печіння в ротовій порожнині, може виникати з різних причин, від щоденних факторів до серйозних медичних станів.

Чому може з'являтись печія?

Нижче наведено кілька основних причин печії в ротовій порожнині.

  • Підвищена кислотність шлункового соку: підвищена кислотність може призвести до печії в роті, особливо після прийому їжі.
  • Порушення шлунково-кишкового тракту: різні захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як гастрит або виразка, можуть спричиняти печію в ротовій порожнині.
  • Вживання певних продуктів або напоїв: деякі люди можуть відчувати печію в ротовій порожнині після споживання певних продуктів або напоїв, таких як гострі приправи, кава, алкоголь або цитрусові.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, які саме продукти можуть викликати печію, рекомендуємо наш матеріал: Не переїдайте: 7 продуктів, які викликають печію.

відео дня
  • Зубні проблеми: карієс, періодонтит або інші захворювання зубів і ясен можуть призводити до печії в роті.
  • Застосування деяких лікарських засобів: деякі лікарські засоби, такі як антибіотики або препарати для лікування серцево-судинних захворювань, можуть спричиняти печію в ротовій порожнині як побічний ефект.
  • Алергічна реакція: алергія на певні речовини, такі як пилок, може спричиняти печію в роті.

Чи можна печію "гасити" содою

Багато людей відчувають печію після свят. Зазвичай її видаляють содовим розчином. Ця формула "порятунку" відома нам з дитинства, однак чи дійсно це ефективно і не небезпечно для здоров'я? Про це на своїй сторінці в Instagram розповів хімік Гліб Репіч.

"У нашому шлунку є кислота, а його слизова оболонка добре захищена від неї. Однак стравохід, через який проходить їжа до шлунка, не має такого захисту. Якщо з якихось причин вміст шлунка потрапляє назад у стравохід. Саме тому, якщо вміст шлунка "чомусь" повертається в стравохід, кислота починає його роз'їдати. Так виникає печія", – пояснив експерт.

Дивіться відео про те, чи можна печію "гасити содою":

У таких випадках люди часто "заспокоюють" печію розчином соди. Сода може допомогти знеболити печію. Сода (наприклад, натрій бікарбонат) має антацидні властивості, які можуть зменшити кислотність в шлунку. Це може бути корисним для людей з кислотним рефлюксом або певними видами гастриту, коли з'являється відчуття печії. Однак хімік наголошує на важливому моменті.

"Сода нейтралізує кислоту у шлунку, яка необхідна для правильного травлення. Це може збуджувати виділення ще більше кислоти організмом. Однак, якщо причина печії, а саме регулярне потрапляння їжі у стравохід, не виправлена, то з часом печія може повертатися з ще більшою інтенсивністю", – додав Репіч.

Якщо печія в ротовій порожнині виникає регулярно або супроводжується іншими симптомами, важливо звернутися до лікаря для отримання консультації та діагностики.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти