StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що можна зробити зі старого бойлера: як вдало прилаштувати старий агрегат

24 квітня 2024, 11:13оновлено 25 квітня, 07:51
30235
Що можна зробити зі старого бойлера - напевно, багато людей, які закінчили вдома черговий ремонт, ставили це питання. Главред на нього відповідає.
Бойлер
Що можна зробити зі старого бойлера? / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Що можна зробити зі старого бойлера

Є багато цікавих ідей, що можна зробити зі старого бойлера. Про це говорять фахівці проєкту Moyo. Також рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Як зрозуміти, що треба чистити бойлер: 6 ознак швидкої поломки".

Ось кілька варіантів:

відео дня
  • Мангал або коптильня. Товстий метал бойлера чудово підходить для виготовлення мангала або коптильні. Вам потрібно буде вирізати отвори для піддуву і димоходу, а також встановити решітку або гаки для підвішування продуктів.
  • Піч для казана. Використовуйте бойлер, щоб зробити піч під казан. Це чудовий варіант для приготування страв на відкритому вогні.
  • Склад або ящик для зберігання. Великий бойлер можна перетворити на зручний склад або ящик для зберігання. Очистіть його, пофарбуйте і додайте полиці або відділення.
  • Дощовий бак. Використовуйте бойлер як ємність для збору дощової води. Це екологічний спосіб поливу саду або городу.
  • Годівниця для птахів. З бойлера можна зробити велику і міцну годівницю для птахів.
  • Садовий ставок. Перетворіть бойлер на міні-ставок. Додайте каміння, рослини і воду, і у вас буде чарівний ставок у саду.
  • Квітковий горщик. Використовуйте бойлер як великий квітковий горщик. Посадіть у нього квіти, трави або навіть невелике дерево.
  • Лавка. З бойлера можна зробити креативну і зручну лавку.
  • Декоративний стіл. Бойлер можна перетворити на унікальний журнальний або обідній стіл.

Важливо:

Перед тим, як почати роботу з бойлером, переконайтеся, що він повністю спустошений, очищений і знеструмлений.

Для деяких проектів вам можуть знадобитися спеціальні інструменти та навички зварювання.

Але не забудьте при цьому проявити творчість і придумати свій власний унікальний дизайн.

Яка товщина металу в бойлері?

Вона може варіюватися залежно від моделі, виробника і року випуску. Як правило, для баків водонагрівачів використовують листовий метал товщиною від 1,75 мм до 3 мм.

Що відомо про бойлери

Бойлер (англ. boiler - "котел, кип'ятильник") - теплообмінний апарат для підігріву води парою або гарячою водою в системах теплопостачання та гарячого водопостачання, наприклад, під час теплового впливу на нафтовий поклад. Бойлер може бути вбудованим у котел або стояти окремо, повідомляє Вікіпедія.

Бойлери застосовують на теплоелектроцентралях для нагрівання води до 150 °C, яку використовують для теплофікації.

Побутовий бойлер підігріває воду до температури, вищої за комфортну для використання в побуті, тому забезпечує більше теплої води, ніж його об'єм. Об'єм води на виході, крім об'єму гарячої води з бойлера, включає об'єм холодної води із системи водопостачання, яка знижує температуру води на виході змішувача до прийнятної. Об'єм холодної води можна визначити, якщо розділити різницю між температурою води в бойлері та на виході на різницю між температурою холодної води та води на виході і помножити результат ділення на об'єм бойлера.

Для нагрівання води може використовуватися електроенергія або енергія згоряння палива. У побутовому сенсі бойлером називають водонагрівачі накопичувального типу, в яких постійно зберігається робочий об'єм нагрітої води. Пристрої накопичувального типу потребують меншої потужності джерел енергії, оскільки нагрівання відбувається протягом довгого часу. В Україні широко поширені електричні та твердопаливні бойлери, накопичувальні нагрівачі на природному газі використовуються значно рідше.

Більш товстий лист (2,5 мм і більше) застосовується для обичайок і денця в підлогових моделях, оскільки вони відчувають велике навантаження.

Для баків з нержавіючої сталі товщина металу може бути меншою, оскільки цей матеріал має високу міцність і стійкість до корозії.

Важливо відзначити, що:

  • Не завжди більш товстий метал означає більш надійний бойлер.
  • Якість металу і технологія виготовлення також відіграють важливу роль.
  • Рекомендується перед покупкою бойлера ознайомитися з технічними характеристиками моделі, в тому числі з товщиною металу бака.

Бойлер

У чому мінуси бойлера?

Мінуси бойлерів:

  • Займають місце: Бойлери, особливо накопичувальні, можуть бути досить громіздкими, що може стати проблемою в невеликих приміщеннях.
  • Вартість: Якісний бойлер може бути недешевим вкладенням.
  • Монтаж: Встановлення бойлера може вимагати послуг фахівця, що тягне за собою додаткові витрати.
  • Обслуговування: Бойлери потребують регулярного обслуговування, як-от чищення бака і заміна магнієвого анода, що також пов'язано з витратами.
  • Час нагрівання: Вода в накопичувальному бойлері нагрівається не миттєво, тому вам потрібно заздалегідь планувати витрати гарячої води.
  • Споживання енергії: Накопичувальні бойлери споживають досить багато електроенергії, особливо якщо ви використовуєте їх часто.
  • Ризик утворення накипу: У накопичувальних бойлерах згодом утворюється накип, який може знизити ефективність роботи приладу і скоротити термін його служби.
  • Ризик застою води: У накопичувальних бойлерах вода може застоюватися, що може призвести до утворення бактерій і грибків.

Важливо відзначити, що:

  • Не всі мінуси однаково актуальні для всіх бойлерів. Під час вибору бойлера важливо враховувати ваші потреби й особливості вашого житла.
  • Сучасні бойлери оснащені безліччю функцій, які дозволяють мінімізувати недоліки цих приладів. Рекомендуємо вам перед покупкою бойлера ознайомитися з відгуками і порівняти характеристики різних моделей.

Вас може зацікавити таке:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти