StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому не можна казати "оточуюче середовище": Авраменко назвав милозвучний відповідник

21 липня 2023, 06:35оновлено 24 липня 2023, 14:09
61834
Часто суржик просочується у наше мовлення дуже непомітно – разом зі словами і фразами, які більшість з нас вже звикли постійно вживати.
Александр Авраменко
Авраменко пояснив, чому не можна казати "оточуюче середовище"/ колаж: Главред, фото: скрін

Щоб описати те, що ми бачимо навколо себе, ми часто використовуємо словосполучення "оточуюче середовище", навіть не підозрюючи, що так говорити неправильно.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, чому застосовувати таку фразу неправильно і якими милозвучними відповідниками можна її замінити.

"Часто вживане слово "оточуючий", наприклад, "оточуюче середовище" або "оточуючі люди", є штучним утворенням у нашій мові. Звучить приблизно так, як "ідуча дівчина" чи "бігучці хлопці". Правда ж, неоковирно? Хоча слово "оточуючий" ви можете знайти в радянських словниках, проте навіть там воно подане із позначкою "рідко вживане", а по суті – суржик", – пояснив мовознавець.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Як правильно перекласти українською "один и тот же человек": Авраменко дав пояснення

Авраменко назвав слова і фрази, якими можна замінити словосполучення "оточуюче середовище":

  • довкілля,
  • навколишнє середовище,
  • довколишній світ.

"А який же правильний варіант слова "оточуючий" стосовно людей. Наприклад, впливати на оточуючих. За логікою має бути "впливати на навколишніх". Раджу в цій ситуації вживати означення залежно від конкретного випадку. Наприклад, впливати на близьких, впливати на друзів чи впливати на колег", – зазначив мовознавець.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, чому не можна казати "оточуюче середовище":

Раніше Авраменко пояснив, чому "з днем народження" неправильно писати з великої літери. Часто може виникнути дилема, як правильно писати фразу "З днем народження!" – з великої чи малої літери. Мовознавець розставив усі крапки над "і".

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, що таке гай, бір і діброва. Місця, де є багато дерев, називаються по-різному. Хоч часто ми використовуємо лише слово "ліс", можна розширити словниковий запас ще й іншими відповідниками.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти