StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому "з днем народження" неправильно писати з великої літери: пояснення Авраменка

19 липня 2023, 06:25оновлено 20 липня 2023, 10:09
155238
Часто може виникнути дилема, як правильно писати фразу "З днем народження!" – з великої чи малої літери. Мовознавець розставив усі крапки над "і".
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, як правильно писати "з днем народження!"/ колаж: Главред, фото: скрін

Коли ми вітаємо своїх рідних, друзів чи знайомих з їхнім персональним святом, то за звичкою найчастіше можемо писати фразу "З Днем народження!" з великої літери. Проте виявляється, що, згідно з чинним правописом, таке написання вважається некоректним.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив з якої літери потрібно писати "з днем народження" і чи є винятки.

"З якої літери потрібно писати "З днем народження"? Згідно з чинним правописом, а саме на нього треба орієнтуватися, з великої літери треба писати назви історичних подій, свят і знаменних дат. Ну, навряд чи день народження людини – це державне свято чи знаменна дата", – зазначив мовознавець.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Чи правильно "бажати удачі": Авраменко розвіяв популярний міф

Він наголосив, що у фразі "З днем народження!" слово "день" треба все-таки писати з малої літери.

Проте з цього правила є винятки. Наприклад, якщо в хочете показати людині свою повагу, то можна написати у привітанні фразу "З Днем народження!" з великої літери.

"Якщо ви хочете продемонструвати свою особливу повагу до людини, яку вітаєте, то не буде гріхом у вітальній листівці чи соціальних мережах написати слово "день" з великої літери. У такий спосіб ви, звичайно, виявите повагу до цієї людини. Це стилістичний прийом", – зазначив Авраменко.

Мовознавець зізнався, що особисто він, вітаючи друзів і рідних, привітання "З Днем народження!" пише з великої літери, підкреслюючи в такий спосіб свою шану до цієї людини.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно писати "З днем народження!":

Раніше мовознавець Авраменко пояснив, чи є в українській мові слово "спасибі". Слово "спасибі" зустрічалося здавна і має цікаве походження – воно утворилося шляхом з’єднання слів "Спаси, Боже".

Також Авраменко раніше пояснив, чому в українській мові немає слів "копчик", "бедро", "ягодиця". Часто ми неправильно називаємо частини тіла і навіть не здогадуємося про це.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти