StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що таке гай, бір і діброва: мовознавець дав неочікувану відповідь

18 липня 2023, 10:52оновлено 19 липня 2023, 10:26
53693
Місця, де є багато дерев, називаються по-різному. Хоч часто ми використовуємо лише слово "ліс", можна розширити словниковий запас ще й іншими відповідниками.
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив, що таке гай, бір і діброва/ колаж: Главред, фото: скрін

Вирушаючи у ліс по гриби чи ягоди або просто на пікнік із сім’єю, ми часто не можемо точно відповісти, як називається місце, де ми перебуваємо. Адже місце, де росте велика кількість дерев, можна назвати по-різному залежно від різних чинників.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що означають слова "гай", "діброва" і "бір" та чим ці терміни відрізняються.

"Гай – це невеликий ліс, переважно листяний. Гаї бувають різними. От якщо у невеличкому лісі переважають берези, його називають березовий гай, або березняк. Якщо ж домінують сосни або інші хвойні дерева, то такий ліс називають бором (бір). А от якщо дуби – це діброва", – пояснив Авраменко.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати також наступний матеріал: Чому "з днем народження" неправильно писати з великої літери: пояснення Авраменка

Мовознавець нагадав рядки з вірша відомого українського поета Павла Тичини, де автор згадує гаї:

"Гаї шумлять – я слухаю,
хмарки біжать – милуюся.
Милуюся – дивуюся,
Чого душі моїй так весело".

Крім цього, Авраменко пояснив, чим відрізняються один від одного парки і сквери, і чому не варто їх плутати.

"А ще звеселяють наші душі парки і сквери – своєрідні зелені острови у наших містах. Нагадаю, що сквер, на відміну від парку, невеличкий, він може розміститися у дворі між будинками або ж на перетині вулиць. До прикладу, сквер, що навколо Золотих воріт у Києві. Його так і називають – Золотоворітський сквер", – зазначив мовознавець.

Насамкінець він закликав берегти легені наших міст – парки і сквери, а також дбати про чистоту свого мовлення.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, що таке гай і діброва:

Раніше Авраменко пояснив, чому в українській мові немає слів "копчик", "бедро", "ягодиця". Часто ми неправильно називаємо частини тіла і навіть не здогадуємося про це. У багатьох випадках замість українських слів вигулькують русизми.

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, чому ми неправильно вживаємо слово "заставляти". Досить часто ми використовуємо це слово не у тому значенні, яке воно має насправді, і навіть не здогадуємося про це.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти