StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому клавіші на клавіатурі не в алфавітному порядку: секрету понад 150 років

4 вересня 2024, 17:46
3898
Клавіатура QWERTY спантеличувала багатьох з моменту її винайдення у 1870-х роках, але в її, здавалося б, випадковій конфігурації дійсно є певний метод.
Чому клавіші на клавіатурі не в алфавітному порядку: секрету понад 150 років
Чому клавіші на клавіатурі не в алфавітному порядку - клавіатура QWERTY / Колаж Главред, фото: pexels

Спочатку клавіатура мала алфавітну розкладку, але редактор газети Крістофер Лейтем Шолз помітив проблеми з розташуванням літер, що спонукало його винайти нову розкладку, повідомляє Mirror.

Спочатку, у 1867 році, Шолз та його колеги Карлос Глідден і Семюел В. Соул розробили концепцію клавіатури, схожої на фортепіано, з двома рядами символів, відсортованих в алфавітному порядку:

  • - 3 5 7 9 N O P Q R S T U V W X Y Z
  • 2 4 6 8 . A B C D E F G H I J K L M

Проте, після півстоліття збору скарг користувачів на постійні застрягання клавіш, Шолз змінив розташування літер, щоб вони були зручнішими для друкарок, і в 1870 році представив чотирирядкову клавіатуру з голосними A, E, I, O, U та приголосною Y, розташованою під цифрами:

відео дня
  • 2 3 4 5 6 7 8 9 -
  • A E I ? Y U O ,
  • B C D F G H J K L M
  • Z X W V T S R Q P N

Наближаючись до того, що ми знаємо сьогодні, у 1973 році фінансист Шолза Джеймс Денсмор продав права на друкарську машинку Sholes and Glidden компанії E. Remington and Sons, яка продемонструвала цю формацію:

  • 2 3 4 5 6 7 8 9 - ,
  • Q W E . T Y I U O P
  • Z S D F G H J K L M
  • A X & C V B N ? ; R

The Daily Mirror

The Daily Mirror - британська національна щоденна газета у форматі таблоїд та є першим представником таблоїдної журналістики.
Газету заснував Альфред Хармсворт 2 листопада 1903 року. Спочатку Daily Mirror замислювалася як газета для жінок, що видається жінками, і мала стати "віддзеркаленням жіночого життя". Це не принесло успіху, тому Хармсворт вирішив зробити газету кольоровішою і з ширшим колом висвітлюваних питань, пише Вікіпедія

Згодом Ремінгтон допрацював дизайн клавіатури, щоб створити сучасну розкладку QWERTY, до якої ми звикли, названу так за послідовністю перших шести літер у верхньому ряду.

"Розкладка QWERTY мала на меті зменшити застрягання клавіатури, коли вона рухалася, щоб нанести чорнило на папір. Відокремлення певних літер одна від одної на клавіатурі зменшило кількість застрягань", - пояснюють експерти Tech Target.

Але один користувач Reddit не міг зрозуміти, чому ми все ще чіпляємося за розкладку QWERTY, незважаючи на те, що більшість друкарок зараз вистукують на електронних клавіатурах.

"Чому ми все ще використовуємо QWERTY-клавіатуру? Розкладка QWERTY була розроблена для того, щоб сповільнити роботу друкарок, коли механічні руки не встигали за швидкістю, з якою могла працювати досвідчена друкарка", - роздумують користувачі.

Зазначається, що лднією з головних переваг QWERTY-розкладки є те, що її легко вивчити та використовувати.

"Більшість людей, які користувалися комп'ютером або друкарською машинкою, знайомі з цією розкладкою, і вона, як правило, вважається інтуїтивно зрозумілою та ефективною. Ще однією перевагою QWERTY-клавіатур є те, що вони широко доступні і відносно дешеві, що робить їх популярним вибором як для особистого, так і для професійного використання", - йдеться у повідомленні.

Один користувач Reddit роз'яснив цю хибну думку, заявивши, що QWERTY не була розроблена для того, щоб сповільнювати набір тексту.

"Проблема полягала в тому, що зі старою розкладкою друкарські машинки часто застрягали, коли люди друкували занадто швидко, тому що поширені комбінації літер були занадто близько одна до одної. QWERTY розставила ці літери таким чином, що друкарки могли друкувати швидше, не заклинюючи друкарську машинку", - додали в коментарях.

Розвиваючи цю думку, ще один учасник додав, що використовуючи систему протягом дуже довгого часу, люди часто звикають до неї і не хочуть її змінювати.

Що таке reddit?

Reddit - сайт, що поєднує риси соціальної мережі і форуму, на якому зареєстровані користувачі можуть розміщувати посилання на будь-яку вподобану інформацію в Інтернеті і обговорювати її. Як і багато інших подібних сайтів, Reddit підтримує систему голосування за вподобані повідомлення - найбільш популярні з них виявляються на головній сторінці сайту, пише Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти