StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Про це мовчать виробники: з чого насправді роблять крабові палички - факт вражає

10 квітня 2024, 18:03оновлено 11 квітня, 11:18
Крабові палички можна використовувати в різних стравах і кухнях, що робить їх досить універсальними. Главред з'ясував, з чого виготовляють крабові палички.
Про це мовчать виробники: з чого насправді роблять крабові палички - факт вражає
З чого роблять крабові палички - як вибрати якісні крабові палички / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Популярність крабових паличок визначається їхньою доступністю, витривалістю та універсальністю використання. Вони стали популярним продуктом у багатьох країнах, особливо серед тих, хто любить морепродукти, але не завжди має можливість придбати свіжу рибу або крабове м'ясо.

Крабові палички також відомі своєю стабільністю та довгим терміном зберігання. Це робить їх вигідним вибором для багатьох людей, які шукають продукт, який можна тримати в запасі без особливих умов зберігання. Однак не всі знають з чого насправді роблять крабові палички та чи безпечні вони для людини.

З чого складаються крабові палички

Фахівець із хімічної безпеки продуктів Денис Павловський в ефірі "Сніданку з 1+1" зазначив, що в складі крабових паличок насправді - немає краба.

"Крабові палички в своєму складі не містять ніякого краба. В основному це є фарш риби", - зазначає він.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, з чого виробляють популярні в Україні продукти, рекомендуємо наш матеріал: Туалетний папір "заміняють": з чого роблять магазинну ковбасу - відповідь здивує.

Хто такий Денис Павловський

Денис Павловський - фахівець із хімічної безпеки продуктів, еколог, хімік, координатор проектів з хімічної безпеки Всеукраїнської екологічної громадської організації "МАМА – 86". Голова Громадської організації "Агенція з хімічної безпеки".

У свою чергу, відома експертка з якості продуктів професорка Олена Сидоренко зазначає, що крабові палички - це всім відомий сурімі.

"Сурімі - подрібнений фарш риб, фактично паста. Можна сказати, що крабові палички навіть такий снек. От наразі сьогодні це снек, який може бути використаний в умовах, коли немає доступу до не консервованих продуктів", - вказує вона.

Зазначається, для того, щоб сформувати крабові палички до рибної сировини, до риб'ячого філе або різноманітних залишків від основного рибного виробництва, додають різноманітні складники. Це може бути борошно, крохмаль, сіль, різноманітні стабілізатори.

Хто така Олена Сидоренко

Олена Сидоренко - експерт з якості та безпечності харчових продуктів. Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Державного торговельно-економічного університету.

Денис Павловський наголошує на тому, що якраз з метою здешевлення дехто з виробників переборщують з непотрібними складниками.

"Коли приходить такий рибний фарш, який використовують для виробництва крабових паличок, у наших недобросовісних виробників виникає бажання, як би його розбавити, як би його зробити більше, як би мінімізувати виробництво на ті крабові палички. І тут вже вступає хімічна промисловість. Різні підходи, які використовують недобросовісні виробники. Вони починають туди додати різні соєві добавки, вони починають розбавляти низькоякісною рибою, різними відходами від обробки такої риби. Тобто все це перемелються, все це фарш", - резюмує експерт із хімічної безпеки продуктів.

Як вибрати якісні крабові палички

Ведучий "Сніданку з 1+1" Володимир Грубич вказує на те, що при покупці крабових паличок варто звернути увагу на їх зовнішній вигляд.

"Вони не повинні мати якийсь такий жовтуватий, несвіжий відтінок. Вони не повинні мати сірих плям. Вони взагалі не повинні липнути, якось не дуже нормальний запах, не добре пахнути", - говорить він.

Лікар-дієтолог Софія Шпак також рекомендує звернути увагу на склад продукту, адже, за її словами, масова частка сурімі у крабових паличках не повинна бути менша за 40%

"Якщо основної речовини, сурімі, не менше 40%, ми не можемо це вважати такою здоровою, повноцінною альтернативою білка риби, білку птиці, білку м'яса чи яєць", - додає вона.

Хто така Софія Шпак

Софія Шпак - лікар-дієтолог, лікар загальної практики - сімейний лікар. Закінчила Вінницький Національний медичний університет ім. Пирогова за спеціальністю "лікар загальної практики - сімейний лікар".

Загалом експерти виокремлюють такі правила вибору крабових паличок:

  • Варто уважно прочитати склад - рибної сировини має бути не менше ніж 40%, а краще, коли більше.
  • Обирайте той продукт, де є менший список інгредієнтів і від перевірного вами виробника.
  • Зверніть увагу на термін придатності - чим якісніший товар, тим менший термін придатності крабових паличок.

Дивіться відео про те, з чого виробляють крабові палички:

Як перевірити якість крабових паличок в домашніх умовах

Володимир Грубич наголошує, що перевірити якість крабових паличок в домашніх умовах можна за кількома методами.

"Ви маєте ці крабові палочки зігнути. Якщо вони еластичні, то це означає, що у їхньому складі є достатньо білку. А якщо вони кришаться, якщо вони ламаються одразу, то я б такий продукт не купував", - радить він.

Крім того, при нарізанні, крабові палочки теж не повинні дуже кришитися.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти