StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Франція приймає біженців з України: правила в'їзду в країну, на що можна розраховувати

27 березня 2022, 11:14
Що дає статус біженця у Франції і як отримати тимчасовий захист.
біженці, Україна, Франція
Франція приймає біженців з України 2022 / depositphotos.com/

Війна в Україні змусила покинути домівки понад 3 мільйони українців. Країни Європейського Союзу розробили механізм тимчасового захисту українців і приймають громадян за цією схемою. Франція готова надати притулок для більш ніж 100 тисяч переселенців.

Про те, як потрапити в Нідерланди і де шукати житло, читайте в матеріалі: Нідерланди приймають біженців з України - умови перебування та корисні контакти.

відео дня

Як потрапити до Франції

В'їзд в країну можливий тільки з території Євросоюзу. Дістатися можна на поїзді або авіасполученням з першої країни прибуття. Зверніться до волонтерів на вокзалі, вони допоможуть підібрати оптимальний маршрут подальшої подорожі. Проїзд у більшості залізничних компаній Європи для українців буде безкоштовним.

Виїхати до Франції можна за наявності:

  • закордонного паспорта (біометричного або звичайного), простроченого не більше ніж на два роки, а також внутрішнього паспорта України у формі картки або довідки про посвідчення особи, виданої Посольством України;
  • штампа, що підтверджує перетин однієї з країни Шенгенської зони або іншого підтвердження перетину кордону, видану прикордонною службою країни, в яку ви в'їхали.

У разі відсутності даних документів, необхідно звернутися в Посольство Франції в першій країні Шенгенської зони для отримання дозволу на в'їзд.

Важливо: при в'їзді до Франції через одну з країн ЄС невакцинованим необхідно надати ПЛР-тест, зроблений не раніше ніж за 72 години або тест на антиген не більше ніж 48 годин до прибуття.

Статус біженця у Франції для українців 2022

Всі українці, прибуваючи на територію Франції мають право отримати тимчасовий захист у Франції. На даний момент він діє до 4 березня 2022 року, проте може бути продовженим два рази, до 4 березня 2025 року. Цей статус відкриває доступ до фінансової та медичної допомоги, ринку праці та освіти для дітей до 18 років.

На сьогоднішній день українським громадянам не рекомендовано подавати заявку на отримання статусу біженця.

Також у Франції можна залишатися на період терміну дії безвізового режиму - 90 днів. Якщо вам потрібно перебувати в країні більше цього терміну, потрібно отримати дозвіл на перебування в префектурі за місцем проживання.

Як знайти житло у Франції

17 березня в Парижі відкрився центр для прийому громадян України (Urgence Ukraine), де людям допомагають з тимчасовим поселенням і оформленням статусу тимчасового захисту.

Пункт прийому біженців за адресою Paris Expo de Versailles-Hall 2.1-avenue Ernest Renan 75015 Paris (станція метро Porte de Versailles). Він працює з 9: 00 до 18: 00, на місці є перекладачі.

Якщо ви не плануєте оселитися в Парижі, необхідно звертатися за допомогою в місцеву префектуру. Список можна переглянути тут.

Тимчасове житло можна знайти на сайтах допомоги переселенцям:

Прихисток;

EU4UA;

Ukraine Shelter;

Shelter for Ukraine.

Корисна інформація

У Парижі українці можуть звертатися на гарячу лінію 01 87 66 66 12 (натисніть 2 для вибору української мови).

Телеграм-канали, в яких можна знайти цікаву інформацію щодо проживання, оформлення статусу тимчасового захисту, соціальної та медичної допомоги:

https://t.me/refugeesinFrance

https://t.me/+KUk3d_a3w7dkYWI0

https://t.me/ukrainieninfrance

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти