StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 8 березня: від чого треба утриматися цього дня

7 березня 2024, 12:16
Варто уникати відмови в допомозі тим, хто звертається з проханням.
Яке сьогодні свято
Яке сьогодні свято / Колаж Главред, фото flickr (renê ardanuy on/off)

8 березня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено та заборонено робити в день

Яке свято 8 березня

Свята у світі:

відео дня
  • Міжнародний жіночий день (День боротьби за права жінок)
  • Міжнародний день жінок-пивоварів

Церковне свято 8 березня

8 березня за новим церковним календарем в Україні відзначають день пам'яті преподобного Феофілакта Сповідника.

Святий Феофілакт проживав у VIII столітті в Константинополі в період іконоборчої єресі. Після смерті імператора-іконоборця Лева IV Хазара (775-780) на престолі з'явився імператор Костянтин VI (780-797). Зміна патріархів також відбулася: святий патріарх Павло нездатний керувати за поширеної іконоборчої єресі, добровільно залишив свою посаду (784). Його замінив святий Тарасій, перший радник імператора на той час. Під його керівництвом було скликано VII Вселенський Собор (787), який засудив іконоборчу єресь, що призвело до відносно мирних часів для православ'я. Монастирі знову почали залучати насельників.

Святий Феофілакт, учень святого Тарасія, з благословення патріарха разом зі святим Михайлом, вирушив у монастир на березі Чорного моря. Своїми молитвами вони отримали від Бога дар чудотворення: під час сильної посухи порожня посудина почала випромінювати воду, рятуючи женців від спраги.

Після кількох років у монастирі обидва були висвячені в єпископи патріархом Тарасієм: святий Михаїл став єпископом Синадським, а святий Феофілакт - єпископом Нікомідійським.

На чолі Нікомідійської Церкви святий Феофілакт невпинно дбав про свою паству, будуючи храми, лікарні та будинки для прибульців, щедро роздаючи милостиню і піклуючись про нужденних. Він навіть сам доглядав за прокаженими, не гребуючи омивати їхні рани.

Коли трон зайняв іконоборець Лев V Вірменин (813-820), єресь спалахнула з новою силою. Ні наступник святого патріарха Тарасія, святий Никифор, ні єпископи не змогли вплинути на імператора. На переговорах святий Феофілакт напророкував Льву Вірменину швидку загибель за його єретичні погляди і його відправили на заслання до фортеці Стровіль (у Малій Азії), де він прожив тридцять років до своєї кончини близько 845 року.

Після відновлення іконошанування 847 року, за імператриці святої Феодори та її сина Михайла, святі мощі єпископа Феофілакта перенесли до Нікомідії.

Що не можна робити 8 березня

Утримайтеся від початку довгих подорожей і підписання значущих документів цього дня. Не рекомендується брати в борг або давати в борг гроші. Також варто уникати відмови в допомозі тим, хто звертається з проханням.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Іменини 8 березня

8 березня День Ангела відзначають: Панас, Володимир, Вольдемар, Дементій, Іван, Ян.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти