Ядерна зброя не допоможе Росії перемогти, Україна зможе піти в наступ на початку 2025-го – Маломуж

14 травня 2024, 11:00оновлено 16 травня, 08:22
1179
До 80% ракет-носіїв ядерної зброї Росії можуть виявитися неефективними і впасти на її ж території, вважає генерал Микола Маломуж.
Програш Росії наближається, тому Путін шантажує ядерним ударом – генерал Маломуж
Путін погрожує ядерним ударом, бо Росія може програти не за рік-два, а найближчим часом – генерал Маломуж / Главред

Міноборони РФ повідомило, що Генштаб за дорученням Путіна почав підготовку до проведення військових навчань із застосуванням нестратегічної, тобто тактичної, ядерної зброї. Коли саме пройдуть навчання, не повідомляється, але зазначається, що вони відбудуться "найближчим часом".

Прес-секретар Путіна Пєсков пояснив, що навчання із застосуванням ядерної зброї готуються у відповідь на "провокаційні заяви і погрози західних офіційних осіб", які допускають можливість введення контингенту іноземних військ в Україну.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж в інтерв’ю Главреду розповів, чому Путін вкотре почав розмахувати "ядерним кийком", яку небезпеку для України становлять військові навчання Росії із застосуванням ядерної зброї, в якому стані російський "ядерний кулак", чи готовий насправді Путін завдати ядерного удару, і чи змінить це хід війни в Україні.

відео дня

Чому, на ваш погляд, Путін затіяв навчання з застосуванням ядерної зброї? Чи справді справа в тому, про що говорив Пєсков?

Путін намагається залякувати Захід, тому що бачить консолідацію світових гравців проти нього. Вдаючись до погроз ядерною зброєю, Путін піднімає ставки, щоб із ним рахувалися на Заході. Він прагне, щоб із ним усі погодилися вести переговори – не тільки Сі Цзіньпін, а й Байден, його наступник, європейські лідери та лідери інших впливових країн. І щоб усі погодилися на путінську модель миру. Тобто Путін хоче домовитися про мир на свої умовах, але не з Україною, а з США та Європою.

Умови Путіна відомі: країни колишнього СНД є зоною впливу Москви; Росія має зберегти вплив на східний блок Євросоюзу; під контролем РФ мають залишитися вже окуповані російськими військами українські території; має бути створена "санітарна зона"; Україна не має стати членом НАТО.

Втім, ця ідея Путіна не сприймається світовими лідерами, а він озвучував її і представникам США, і Шольцу, і Макрону, і Ердогану, і Сі Цзіньпіну. Окрім ядерного шантажу, у Путіна немає важелів, аби змусити світ врахувати його умови. Адже фактично Росія зараз погрожує застосуванням спочатку тактичної, а потім і стратегічної ядерної зброї. Медвєдєв прямо говорив, що РФ завдасть удару по Вашингтону, Нью-Йорку, Берліну, Парижу й Лондону. Три місяці тому Росія проводила навчання з відпрацюванням застосування стратегічних балістичних ракет і шахтного типу, і розміщених на підводних човнах та стратегічних бомбардувальниках. Вдало чи ні, але ці навчання відбулися.

Інша мета ядерного шантажу Путіна полягає в намаганні змусити Захід відмовитися від підтримки України. Адже Путін розуміє, що скоро в нього будуть серйозні проблеми. Росія не є потужним гравцем, і навіть в оборонному форматі її ресурси вичерпні, зокрема й людські.

Слід зазначити, що у Росії величезні проблеми з демографією. Близько 3,5 мільйонів росіян виїхали. Росії постійно потрібно постачати на фронт сотні тисяч осіб, адже щодня в Україні знищується близько тисячі російських окупантів. Це величезні втрати! І РФ не має відповідного ресурсу.

Отже, людський, військовий та економічний ресурс Росії вичерпний. Та й міжнародна підтримка Росії скорочується.

Західна допомога Україні та нарощування нею потужності власного ВПК є передумовами не тільки для стабілізації фронту, а й завдання контрударів Силами оборони України по ворогу протягом уже найближчих місяців та появи перспективи звільнення окупованих територій. Усе це Путін намагається зупинити ядерним шантажем. Зокрема, він намагається зірвати постачання західних озброєнь українським військам: ATACMS, Storm Shadow, F-16, керованих авіаційних бомб США, боєприпасів, додаткових ресурсів для Patriot. Усе це дасть ЗСУ перевагу на фронті над противником, навіть при тому, що у нього більший людський ресурс.

Росія усвідомила наближення свого стратегічного програшу, причому вже найближчим часом, а не за рік-два чи п’ять. Тому Путін намагається залишити за собою ті українські території, які російські війська вже захопили, і змусити Захід відмовитися від поставок Україні озброєння, шантажуючи його ядерною зброєю. Тож основна ідея Путіна – тиснути до кінця. Та, не маючи інших ресурсів, він шантажує світ тактичною ядерною зброєю.

Втім, думаю, що Путін не вдасться до застосування тактичної ядерної зброї, тому що цьому будуть протидіяти передусім країни НАТО. Адже застосування тактичної ядерної зброї, як правило, переходить у застосування стратегічної – балістичних ракет із ядерними боєголовками, що створює загрозу всьому світу, зокрема й ядерним державам.

Різними неофіційними каналами Путіна попереджають про неприпустимість використання ядерної зброї будь-якого типу. Світ постійно відслідковує будь-які рухи Росії в цій сфері: військові навчання, розгортання бойових частин ядерного озброєння тощо. Подібні дії будуть чітким сигналом для країн НАТО про необхідність вжити заходів, аби не допустити катастрофи. А це, зрозуміло, загроза для Росії та особисто Путіна.

Тому я вважаю, що Путін не посміє застосувати ядерну зброю проти України або європейських країн.

Перспектива проведення навчань із застосуванням тактичної ядерної зброї може змусити Захід коригувати дії щодо підтримки України? Чи, навпаки, там будуть бачити, що Путіна потрібно зупинити і не дати йому бавитися з ядерною зброєю? До яких дій анонс цих навчань спонукатиме Захід?

Погрози Путіна застосувати стратегічну ядерну зброю призвели до того, що проти нього консолідувалися США та Китай. Про це й говорили на зустрічі Байден із Сі Цзіньпіном. Так само проти ядерної війни виступають усі країни, бо вона означатиме знищення людства.

Шантаж Путіна провести навчання з тактичною ядерною зброєю напружує ситуацію. І навіть Сі Цзіньпін зайняв консолідовану з Макроном позицію про неприпустимість використання тактичної та стратегічної ядерної зброї. Тобто ці погрози об’єднують не тільки НАТО та Європу, а весь світ – усі проти початку ядерної війни.

Тому я не думаю, що Захід злякається цього рішення Путіна й почне переглядати свої дії щодо підтримки України, тому що в такому випадку Путін піде далі й не зупиниться на використанні тактичної зброї, а застосує і стратегічну. Об’єднані зусилля всіх країн світу не допустять такого розвитку подій. Можливо, навчання Путін і проведе, бо це шантаж, брязкання зброєю. Але навряд чи він цю зброю застосує. Тому що світові лідери зададуться ціллю вгамувати Путіна, й іншого варіанту, окрім націлюванням своїх стратегічних озброєнь на Росію, в них не буде. Не відреагувати Захід не зможе, бо це призведе лише до нової агресії і проти України, і проти НАТО.

Як, по-вашому, можуть виглядати ці навчання? Яку небезпеку вони можуть становити для України?

Я думаю, росіяни будуть імітувати застосування тактичної ядерної зброї. Тобто запуски будуть, але без ядерної начинки. Вони можуть імітувати удари по об’єктах на території України та країн Євросоюзу. Таким чином Росія намагатиметься показати, що ядерна загроза для Заходу реальна, що росіяни готові до такого розвитку подій.

Будь-які спроби завдати ядерних ударів створять проблеми для Росії. Тож демонстрація буде неядерними засобами, але з ядерними носіями. Адже якщо Путін перетне цю лінію, він вступить в конфронтацію з країнами ядерного клубу та всіма цивілізованими країнами світу.

Білоруський Радбез повідомив, що Білорусь проведе синхронізовану з РФ перевірку з задіянням носіїв тактичної ядерної зброї. Що це означає? Навіщо Путін втягує Білорусь у свої ядерні забави?

Путін намагається показати, що він не один, що має союзників. І головний із них – Білорусь, якій він передав тактичне ядерне озброєння.

Якщо Білорусь втягується в цю історію, то, зрозуміло, що протистояння можливе не тільки з Україною, а й з Європою – країнами НАТО, з якими межує Білорусь. Путін змушує Лукашенка взяти участь у формуванні начебто оборони від країн НАТО, а насправді підготовці до агресії. Все перевернуто з ніг на голову, і показується так, наче Росія з Білоруссю готуються використовувати тактичну ядерну зброю для власного захисту.

Лукашенко демонструє готовність взяти участь у навчаннях, але наголошує, що застосовуватися будуть не ядерні заряди, що ці навчання не є зазіханням на когось. Тобто, з одного боку, він не може проігнорувати завдання Путіна, а з іншого – йому потрібно чітко окреслити, що в нього немає агресивних намірів, що він не запускатиме ядерні заряди навіть на навчаннях. Лукашенко займає таку неоднозначну позицію для того, щоб у разі перемоги України мати змогу сказати, що він стримував Росію у використанні ядерної зброї.

Наскільки я зрозуміла, ви вважаєте малоймовірним те, що Путін посміє застосувати ядерну зброю, та все-таки. За яких умов Путін може потягнутися до ядерної кнопки? І що може стати цілями таких ударів?

До відома Путіна по різних каналах активно доводять ідею про неприпустимість використання ядерної зброї, будь-якої. Тож для Путіна настає момент істини: або він почує світ, або світ стане проти нього.

Ударів по Вашингтону чи Лондону Путін не завдасть, тому що тактична зброя туди не догняться – для цього потрібні балістичні ракети дальністю до 15 тисяч кілометрів. Вони у Росії є, але це зовсім інший рівень загроз.

Путін гратиме на межі фолу, аж до розгортання тактичного ядерного озброєння. Але щойно відчує, що превентивні удари Заходу будуть потужними, він це озброєння згорне. Але шантаж триватиме до межі, до останнього.

Якщо раптом Путін таки наважиться на тактичний ядерний удар, то цілями можуть бути різні об’єкти на території України: стратегічні об’єкти, центри ухвалення рішень, скупчення військ, греблі, енергетичні об’єкти. Але удар буде локальним, на кілометр, не більше. Це потужний удар, але все-таки він не матиме надзвичайних наслідків.

Інший момент. Для завдання ядерного удару Росія використовуватиме, ракети, крилаті та балістичні, наприклад, Іскандери. А всі вони збиваються нашими ППО (Patriot, Iris, SAMP/T), причому незалежно від того, чи то ракета з ядерним зарядом, чи то без. Ми можемо нейтралізувати ці ракети в польоті. Під час збивання таких ракет ядерний заряд не вибухає – для ядерного вибуху потрібно, щоб він влучив у ціль, стався вибух, відбулася ядерна реакція. Відтак, ракета просто розсиплеться на металобрухт. Тож ми маємо можливість упередити такий удар.

Тому навіть у випадку застосування тактичної ядерної зброї особливих наслідків не буде, хоча, звісно, ситуація буде надзвичайна. Але це буде привід для світу тиснути на Путіна з усіх боків, щоб він не розв’язав глобальну ядерну війну.

Тобто якщо раптом Путін таки застосує проти України тактичну ядерну зброю, це не допоможе Росії переламати ситуацію на свою користь і виграти війну? Фактично цей удар Путіну нічого не дасть?

Так, Путіну це нічого не дасть. Але це стане початком кінця його режиму, і цей процес пришвидшиться. Тому що всім зрозуміло: для Путіна перепон немає, тож, використавши тактичне ядерне озброєння, він застосує і балістичні ракети, аби донести ядерний заряд далі, до країн Заходу. А це вже загроза знищення всього світу.

Використання стратегічної ядерної зброї призведе до величезних катастрофічних наслідків для всього світу, природи. Зокрема, це викличе величезні цунамі, які знесуть і американців, і китайців – усіх. Ніхто не виживе. Але ні американські, ні китайські, ні індійські, ні бразильські, ні інші еліти помирати не хочуть. Так само не хоче помирати оточення Путіна, та й він сам. Тому малоймовірно, що на такий сценарій Росія піде.

Ядерний арсенал РФ є найбільшим у світі, принаймні на папері. А насправді? Як ви оцінюєте стан ядерної зброї Росії, чи такий уже непереможний і досконалий її "ядерний кулак"? За вашою інформацією, ядерна зброя РФ зберігалася і обслуговувалася належним чином, чи можливі нюанси, як із російськими ракетами, які або не долітають до цілі, або падають прямо на території Росії?

І російські носії тактичної ядерної зброї, і величезна кількість снарядів її далекобійної артилерії не долітають до цілі. Крилаті та балістичні ракети – що російські, що північнокорейські – в 40-50% випадків падають на території Росії, бо їхня якість низька.

Якщо говорити про стратегічний ядерний потенціал РФ, то у Росії є близько 5600 балістичних ракет різних типів. Вони виготовлялися в 1970-80 роках, левову частку створили КБ "Південне" і "Південмаш". Більше десяти років не проводяться регламентні роботи з обслуговування цих ракет, тому що Україна, як розробник, відмовилася обслуговувати ядерний потенціал РФ. Зазвичай, якщо такі роботи не проводяться, пуски ракет скасовуються, але росіяни можуть ризикувати і запускати. До 80% ракет-носіїв ядерної зброї Росії можуть бути неефективними і впасти на території самої РФ, завдавши величезної шкоди. Тому гарантій успішного використання тактичної ядерної зброї для Росії немає.

Наприклад, у США, Британії та Франції постійно відбувається обслуговування цих систем. І сукупний потенціал ядерних зарядів цих країн переважає потенціал РФ, а це більш високоточні ракети, орієнтовані на пробивання будь-яких систем ПРО. Ба більше, система ПРО в Росії розгорнута тільки довкола Москви і Петербургу, але й вона не зіб’є більшість західних балістичних ракет, або й не зіб’є взагалі.

Таким чином, якщо порівнювати стан ядерного потенціалу Росії та країн Заходу, то звісно, Москва у програші. Росія може вихвалятися хіба що кількістю ядерної зброї (але насправді її не набагато більше, ніж у США, хіба що на кілька сотень одиниць). А якщо оцінювати технічний стан російської та західної ядерної зброї, то Росія суттєво програє. Навіть російські експерти до початку війни зазначали, що вони не впевнені, що ядерна зброя РФ зможе зіграти вирішальну роль у війні, бо вона неякісна, тож ракети можуть падати на території самої Росії. Про це говорять військовослужбовці, які займалися безпосередньо обслуговуванням цих ракет.

Ви вже загадали про нашу ППО, яка здатна збивати певні ракети, які несуть тактичний ядерний заряд. Чи всі ракети такого типу ми зараз здатні збивати?

Більшість із них ми збиваємо. Не тільки системами Patriot і SAMP/Т, але й іншими західними системами. Поєднання технологічного зенітно-ракетного озброєння типу Patriot і французьких систем можуть збивати будь-яку балістику, включаючи Кинджали і Циркони. Крилаті і балістичні ракети іншого типу можуть збиватися іншими системами, які сьогодні вже є на озброєнні ЗСУ. Зараз ці системи посилюються: нам передають додаткові Patriot, Iris тощо.

Тож ефективний захист нашого неба – справа часу. Збивати більшість із них ми точно можемо вже зараз.

Якщо розглядати крайній випадок, тобто що Росія спробує завдати тактичного ядерного удару по Україні, ми ці ракети точно не допустимо на територію нашої країни або зіб’ємо ближче до міст, наприклад, Києва, де є західні системи. Окремі випадки влучання можуть бути, і це буде серйозний терористичний удар, але він не матиме стратегічного значення для ЗСУ та перебігу війни.

Загалом, спостерігаючи за подіями на українському фронті та довкола України, складається враження, що і Європа, і США, і Росія підвищують ставки. До чого, по-вашому, рухається війна в Україні? Яким є ваше бачення подальших подій у цій війні? Чи йде до застосування тактичної ядерної зброї?

На даний момент справді стоїть питання про можливість застосування Росією тактичного ядерного озброєння. РФ може застосувати його, коли українські війська будуть звільняти Крим.

Коли ми будемо проводити наземні операції на території Запорізької, Херсонської, Донецької, Луганської та Харківської областей, Росія намагатиметься чинити опір, завдавати контрударів, але застосовувати тактичне ядерне озброєння навряд чи буде. Це малоймовірно.

Якщо Росія перетне межу і використає тактичну ядерну зброю, подальше протистояння буде не тільки з Україною, а зі світом.

Тому перспектива війни наступна. Передусім ми отримаємо від Заходу боєприпаси, потім високотехнологічне озброєння, включаючи F-16, ATACMS, додаткові нові типи французьких, німецьких, британських ракет. Це створить передумови для завдання нами потужних глибинних ударів по тилах ворога. Відповідно, наші системи, які б’ють на 80 км, знищуватимуть ресурси противника в середніх тилах, а системи, які ми отримаємо зараз від партнерів, битимуть далі. Так ми зможемо ефективно протидіяти ворогу на фронті, здійснювати наступальні операції, контрудари і готувати нові наступальні операції там, де ворог не очікує. Комплексні удари по глибоких і середніх тилах, по фронтових, а також можливість бити з тилу і флангів, дадуть нам змогу звільняти території.

У такій ситуації є перспектива визволення територій, що згодом дозволить рухатися на Крим. Територія названих п’ятьох областей може бути пріоритетною для визволення наприкінці цього року або на початку 2025 року. Для цього вже будуть технологічні ресурси, боєприпаси в достатній кількості та нова стратегія ведення війни.

Що стосується російського наступу, то Росія не має такого потенціалу, щоб наступати системно і глибоко. Зараз вона намагається проводити наступ на шести напрямках, але виходить у неї дуже складно. Росіяни просуваються дуже повільно, по декілька кілометрів. Втрати противника величезні. Росії потрібно ще близько мільйона осіб, а також величезна кількість озброєнь і техніки, щоб цей наступ мав якийсь успіх.

Хто такий Микола Маломуж

Микола Григорович Маломуж (23 вересня 1955, Звенигородський район, Черкаська область) – український державний діяч, голова Служби зовнішньої розвідки України з 2005 по 2010 роки, генерал армії України. Голова Всеукраїнської Координаційної ради офіцерів та військовослужбовців, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти