StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Преображення Господнє 2022: традиції і заборони дня

16 серпня 2022, 13:24
Що можна святити в свято Преображення і чому не можна їсти яблука наодинці.
Преображення Господнє 2022
Коли Преображення Господнє 2022 / ua.depositphotos.com/

Свято Преображення Господнього одне з найважливіших в християнській релігії. Він відноситься до числа дванадесятих – один з 12 свят, які означають головні події в житті Христа і Пресвятої Марії.

У народі цей день називають Яблучний Спас. Це свято збору врожаю, яке має язичницьке коріння. Як відзначити цей день і що можна освячувати в церкві, читайте в матеріалі: Яблучний Спас 2022: дата, традиції, заборони, магія дня.

Преображення Господнє це непереходяще свято і завжди відзначається в одну і ту ж дату – 19 серпня. Це торжество покликане нагадати Явище Христа в божественному вигляді перед своїми учнями Петру, Іоанну і Якову на горі Єрмон. Ця подія сталася в лютому-березні, проте відзначають її в серпні. Таким чином, православна церква вирішила з язичницьких свят плавно переходити на християнські.

відео дня

Преображення Господнє - традиції

З вечора 18 серпня в церквах починається всенічне бдіння, а на ранок проводяться урочисті служби. Православні християни ставлять свічки за здоров'я і читають молитви, щоб отримати Боже благословення. Це свято завжди припадає на Успенський піст, проте в цей день церковт дозволяє зробити послаблення. Можна вживати рибу, морепродукти, рослинне масло і випити трохи вина.

читайте такожКоли Спаси 2022: Медовий, Яблучний і Горіховий Спас - дати, заборони і традиції

До церкви віруючі несуть плоди нового врожаю-яблука. Можна також освячувати мед, сливи, груші, виноград. Освяченими плодами потрібно роздавати милостиню і пригощати родичів і близьких людей. Починати святкову трапезу варто було з яблук.

Що не можна робити на свято Преображення Господнього

Щоб не накликати на себе неприємностей і бід наші предки в цей день дотримувалися строгих заборон. На Преображення не можна:

  • займатися важкою роботою і домашніми справами;
  • рукоділлям і шиттям;
  • є яблука наодинці - плодами нового врожаю прийнято пригощати оточуючих, щоб залучити удачу;
  • лаятися, сперечатися і бажати зла іншим.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти