Чи зростуть тарифи на опалення та гарячу воду: у Нацбанку дали прогноз

28 лютого 2024, 12:00
В Україні очікується зростання тарифів відразу на ряд комунальних послуг. У Національному банку, зокрема, прогнозують, що подорожчають опалення та гаряча вода.
Чи зростуть тарифи на опалення та гарячу воду: у Нацбанку дали прогноз
Чи піднімуться тарифи на опалення і гарячу воду: прогноз Нацбанку / Колаж: Главред, Колаж фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

В Україні очікується зростання тарифів відразу на ряд комунальних послуг. У Національному банку прогнозують, що в першу чергу подорожчають опалення і гаряча вода. Про це повідомили в самому регуляторі.

Втім, точних термінів цього поки немає-за прогнозом, скасування відповідного мораторію на підвищення тарифів можна буде очікувати тільки після завершення дії воєнного стану.

У НБУ відзначили, що саме підвищення буде поетапним і розтягнеться в часі.

відео дня

На скільки ж українцям підвищать тарифи, в НБУ також не беруться говорити. Там лише зазначають, що ті збільшуватимуться аж до економічно обґрунтованого рівня.

"Прогноз передбачає збереження дії мораторію на окремі тарифи послуг ЖКГ (зокрема, опалення та гарячу воду) до завершення дії воєнного стану. Далі очікується поетапне приведення тарифів відповідно до економічно обґрунтованого рівня протягом декількох років", – йдеться в повідомленні.

Що буде з іншими тарифами на ЖКГ

В цілому ж, відзначили в Нацбанку, "на період високих безпекових ризиків" в Україні очікується збереження незмінних тарифів на більшість послуг ЖКГ. Втім, про які саме послуги йдеться, не уточнюється.

Проте, відзначили в регуляторі, коригуватися тарифи на ці послуги все-таки будуть. Хоча "терміни та параметри цього є сферою невизначеності прогнозу".

Що таке Національний банк України?

Національний банк України (НБУ) - центральний банк України, особливий центральний орган державного управління, який є емісійним центром, проводить єдину державну політику в галузі грошового обігу, кредиту, зміцнення грошової одиниці України - гривні. Також регулює і наглядає за діяльністю комерційних банків в Україні та небанківських фінансових установ, повідомляє "Вікіпедія".

Скільки українці заплатять за газ за лютий

Водночас, у лютому 2024 року газ для побутових клієнтів в Україні коштуватиме стільки ж, як і в попередні місяці. Відповідно, при колишньому споживанні палива, цифри в платіжці за нього не змінюються.

Загалом більшість українців є клієнтами "Нафтогазу України", а тому платять 7,96 грн за кубометр. Таким чином, при споживанні 9,9 кубометра (соцнорма на трьох осіб, тільки плита) за січень їм потрібно буде заплатити 78,8 грн.

Втім, не варто забувати, що додатково стягується плата за доставку газу. І вона різна в різних регіонах України.

Комунальні послуги в Україні

Нагадаємо, минулий рік в Україні ознаменувався значним зростанням цін на комунальні послуги. У 2023 році відчутно для всіх зросли в ціні житлово-комуналні послуги. В цілому їх вартість збільшилася за 12 місяців на 13%. Про це повідомили в Держстаті.

При цьому, в Україні на знижку в розмірі 50% від вартості комунальних послуг мають право вдови загиблих українських бійців. Про це йдеться в повідомленні Пенсійного фонду України. Така норма міститься у статті 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

До того ж, Олександр Хмелевський у коментарі Главреду повідомив, що до кінця опалювального сезону 2023/2024 підвищення основних комунальних тарифів не очікується. Але ось після, буквально ближче до травня-червня, швидше за все в Україні піднімуть тариф на електрику.

Інші матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти