Перерахунок пенсій, курс долара і тариф на світло: яких змін чекати з 1 лютого

29 січня 2024, 12:00
Главред опитав експертів і фахівців, і ті озвучили свої прогнози щодо перерахунку пенсій в лютому, стрибків курсу долара і можливого зростання тарифу на світло
Пенсіонер, лампочка, квитанція
Яких змін варто чекати українцям з 1 лютого? / колаж Главред

Перерахунок пенсій

У лютому 2024 року в Україні має відбутися перерахунок окремих пенсійних виплат після того, як у січні збільшився показник прожиткового мінімуму (тепер він - 2920 грн). Крім того, саме під час останнього місяця зими в лютому пенсіонери дізнаються точні показники індексації своїх виплат, яка запланована з 1 березня нинішнього року.

Як розповів політичний аналітик і юрист Дмитро Франчук у коментарі Главреду, перспективи в індексації пенсій у нинішньому році непогані, але є деякі фактори, що затьмарюють ситуацію.

Загалом, перспективи індексації пенсій в Україні у 2024 році є позитивними. Кабінет Міністрів України заявив про намір індексувати пенсії в лютому 2024 року на 10%. Це рішення було ухвалено з урахуванням зростання інфляції в Україні.

Однак, існують деякі фактори, які можуть вплинути на індексацію пенсій.

"Зокрема, це:

  • Війна в Україні. Війна призвела до значних руйнувань інфраструктури, що може призвести до зростання витрат бюджету на відновлення. Це може вплинути на можливості бюджету для індексації пенсій.
  • Зростання цін на енергоносії. Зростання цін на енергоносії, спричинене війною, може призвести до зростання дефіциту бюджету. Це також може вплинути на можливості бюджету для індексації пенсій.

Загалом, індексація пенсій в Україні 2024 року є ймовірною, але не обов'язковою. Це рішення буде прийнято Кабінетом Міністрів України з урахуванням поточної ситуації в Україні", - сказав він.

Як каже Франчук, за його прогнозом, у 2024 році дефіцит бюджету України може зрости до 7% ВВП. І це, природно, негативно вплине і на пенсії зокрема.

"Війна призвела до значних збитків для економіки України. Це призвело до зростання дефіциту бюджету. У 2023 році дефіцит бюджету України становив 5,5% ВВП. У 2024 році дефіцит бюджету України може зрости до 7% ВВП. Зростання дефіциту бюджету може призвести до проблем з індексацією пенсій. Уряд України може бути змушений скоротити витрати на соціальні програми, щоб збалансувати бюджет. Це може вплинути на розмір пенсій", - вважає експерт.

З 1 лютого

Кандидат економічних наук і незалежний експерт Олександр Хмелевський у коментарі Главреду звертає увагу - очікується, що коефіцієнт майбутньої індексації становитиме 13%. Однак, так збільшиться не сама пенсія, а зарплата, з якої її розраховують.

"Уряд планує провести індексацію пенсій у березні. Для цього має бути ухвалена постанова Кабміну, яка визначає коефіцієнт індексації. Очікується, що коефіцієнт індексації становитиме 13 %. Однак, на 13% збільшиться не сама пенсія, а зарплата, з якої розраховується пенсія. Тому реальна пенсія збільшиться на значно менший відсоток. Наприклад, у людей, які мають страховий стаж 35 років, а їхня зарплата відповідала середній по Україні, пенсії зростуть лише на 4,55%. У людей, які мають менший стаж, а їхні зарплати були нижчими, ніж у середньому по Україні, пенсії зростуть ще менше", - сказав він.

Хмелевський також нагадав, що раніше Кабмін неодноразово декларував плани щодо запровадження бальної системи індексації пенсій - для зрівняння позицій українців (пенсіонерів "з досвідом" і пенсіонерів "свіжих").

"Раніше Кабмін заявляв про свої плани запровадити бальну систему індексації пенсій, яка б фактично зрівняла б пенсії людей, що вийшли на пенсію давно, та ті, що вийшли на пенсію нещодавно. Однак, відповідні зміни ще не запроваджено, тому скоріш за все індексація пенсій відбудеться за старою методикою. Останнім часом прозвучали заяви деяких високопосадовців про те, що у зв'язку із затримкою ухвалення рішень у США та ЄС щодо надання допомоги Україні, індексація пенсій може не відбутися. Однак, пенсії пенсіонерам у нас виплачують не в доларах чи євро, а в гривнях. Відповідно виплати пенсій жодним чином не залежать від іноземного фінансування. Тому індексація пенсій у березні все-таки відбудеться", - переконаний він.

Адвокат Іван Хомич з "Адвокатського бюро Івана Хомича" вказав Главреду на те, що для деяких категорій українців пенсію можуть індексувати з показником, помітно меншим, ніж вищевказані 13%. А це суперечить профільному законодавству.

"Наприклад, доплата за понаднормовий стаж, доплата до мінімального розміру пенсії тощо не індексуються. Тому для деяких пенсіонерів реальне підвищення пенсії може скласти, наприклад, лише 9 % або й ще менше. Також варто врахувати, що з 2019 року Кабінет Міністрів України залишає без індексації пенсії, що були призначені відносно недавно і не застаріли. У 2024 році без реальної індексації залишаться громадяни, які вийшли на пенсію у 2021-2023 роках, а для тих, кому пенсію було призначено у 2020 році, збільшення становитиме менше, ніж 13 %. У попередні роки таким пенсіонерам під час індексації додали по 100 і 135 грн. Найімовірніше, щось подібне на нас очікує і цього року. Варто зазначити, що така політика Кабінету Міністрів України суперечить Закону, тому в судовому порядку пенсіонери можуть зобов'язати управління Пенсійного фонду України провести реальне збільшення їхньої пенсії у зв'язку з індексаціями, починаючи з 2020 року та отримати всю суму недоплаченої пенсії за попередні роки", - сказав він.

Крім того, Хомич детально перерахував, які саме пенсійні виплати у 2024 році з 1 березня буде перераховано:

  • мінімальна пенсія (яка виплачується в розмірі прожиткового мінімуму) зросте з 2093 грн до 2361 гривень;
  • максимальна пенсія (розмір якої становить 10 прожиткових мінімумів) зросте з 20930 грн до 23610 гривень;
  • надбавка за понаднормовий стаж зросте з 20,93 грн до 23,61 грн за один рік понад норму;
  • пенсія за особливі заслуги, інші доплати та додаткові виплати, які прив'язані до прожиткового мінімуму (доплата ветеранам війни, учасникам бойових дій тощо).

Можливе підвищення тарифу на світло

Олександр Хмелевський у коментарі Главреду каже, що до кінця опалювального сезону 2023/2024 підвищення основних комунальних тарифів не очікується. Але ось потім, буквально ближче до травня-червня, найімовірніше, в Україні піднімуть тариф на електрику - 3 грн за кВт/год.

"На ринку електроенергії ціни коливаються в межах 3-5 грн за кВт. Не виключено, що в травні - червні на нас чекає чергове підвищення тарифів на електроенергію. Зокрема, НКРЕКП не виключає підняття тарифів для населення після закінчення опалювального сезону до 3 грн за кВт. Що стосується тарифів на газ і опалення, то на початку війни було введено мораторій на підвищення цих тарифів. Будемо сподіватися, що влада дотримається обіцянок, і ці тарифи не будуть підвищені", - сказав він.

Інші комунальні тарифи, на думку Хмелевського, теж, найімовірніше, так чи інакше зростуть 2023 року.

"Що стосується інших комунальних тарифів, то тут мораторій не запроваджували і, найімовірніше, вони зростатимуть. Так, у червні 2023 р. тарифи на воду було підвищено в середньому по Україні на 23 %. Не виключено, що і в 2024 р. тарифи на воду зростатимуть. Що стосується тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій, то їх визначає ОСББ або місцева влада. У 2023 р. вони зросли в більшості територіальних громад. Очевидно, що у 2024 р. також принаймні в частині територіальних громад ці тарифи зростуть. Тарифи на вивезення сміття залежать від вартості послуг компаній, які їх надають. Ці тарифи зростали у 2023 р. і цілком можливо будуть зростати у 2024 році", - сказав він.

З 1 лютого

Як розповів ГлавредуДмитро Франчук, є щонайменше 4 фактори, які можуть призвести до підвищення тарифу на електроенергію в Україні:

"По-перше, війна негативно впливає на інфраструктуру та її відновлення. По-друге, слід не забувати про зниження доходів населення. По-третє, зростання цін на газ. Україна імпортує більшу частину газу, який використовується для виробництва електроенергії. Зростання цін на газ може призвести до підвищення собівартості виробництва електроенергії, що, своєю чергою, може призвести до підвищення тарифу на електроенергію. По-четверте, зростання інфляції. Інфляція в Україні продовжує зростати. Це може призвести до підвищення витрат енергетичних компаній, що, своєю чергою, може призвести до підвищення тарифу на електроенергію", - вважає він. Крім того, переконаний експерт, не варто скидати з рахунків і можливість відновлення економіки України. "З відновленням економіки України може зрости попит на електроенергію. Це може призвести до підвищення тарифу на електроенергію, щоб компенсувати зростання витрат на виробництво і транспортування електроенергії", - сказав він.

Однак, як сказав Франчук у коментарі Главреду, є щонайменше кілька факторів, які можуть призвести до стабілізації або навіть зниження тарифу на електроенергію.

"По-перше, це зростання обсягів виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії. Україна має значний потенціал для виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії, зокрема з сонячної та вітрової енергії. А це вже може призвести до зниження ціни на електроенергію, оскільки ці джерела енергії є дешевшими за традиційні джерела енергії, такі як газ та вугілля. По-друге, це впровадження енергоефективних заходів. Впровадження енергоефективних заходів у домогосподарствах і підприємствах може призвести до зниження споживання електроенергії, що, своєю чергою, може призвести до зниження тарифу на електроенергію", - сказав експерт.

Курсдолара2024

Стрибки курсу долара

Олександр Хмелевський у коментарі Главреду вказав на той факт, що в держбюджеті України на 2024 рік курс американської валюти до національної закладено на рівні 40,7 грн за долар. І робить прогноз, що вже до середини року цей курс буде досягнуто. Однак, у нинішній українській ситуації, каже експерт, валютний курс повністю залежить від надходження іноземних кредитів і грантів. А у 2024 році очікується скорочення іноземної грошової допомоги для України.

"У 2023 році Нацбанк підтримував курс гривні завдяки продажу валюти на міжбанківському ринку. Чистий продаж валюти Нацбанком становив 28,6 млрд доларів США. Причиною високого попиту на валюту був дефіцит зовнішньої торгівлі України, який становив 26,4 млрд доларів. Проте, завдяки надходженням іноземних кредитів і грантів вдалося не допустити істотної девальвації гривні. При цьому валютні резерви Нацбанку зросли з 28,5 млрд дол. наприкінці 2022 року до 40,5 млрд доларів наприкінці 2023 року. Однак, у цій ситуації валютний курс повністю залежить від надходження іноземних кредитів і грантів. У 2024 році очікується скорочення іноземних надходжень. Через суперечки між республіканцями і демократами, США досі не ухвалили пакет допомоги Україні", - сказав він.

При всьому при цьому, каже Хмелевський, потреби України в іноземній валюті зростатимуть. Але він переконаний, що золото-валютних резервів у Нацбанку вистачить для того, щоб не допустити серйозної девальвації гривні.

"Потреби України у валюті зростатимуть. Очікується подальше погіршення зовнішньоторговельного балансу. Збільшуватимуться обсяги повернення раніше отриманих кредитів. Нацбанк планує скасувати низку обмежень на виведення валюти за кордон, що призведе до зростання попиту на валюту. Проте валютні резерви Нацбанку є достатніми, щоб не допустити значної девальвації гривні. У жовтні минулого року Нацбанк відмовився від фіксованого курсу і перейшов до пливучого. Відповідно посилилися коливання валюти на міжбанківському ринку. Однак, коливання валютного курсу повністю залежать від Нацбанку, який залишається основним продавцем валюти. У грудні минулого року спостерігалося деяке зниження курсу гривні, зараз спостерігається її зміцнення. Нацбанк намагається переконати громадськість, що за пливучого курсу гривня може не тільки знецінюватися, а й зростати. Проте у 2024 році превалюватиме знецінення гривні. У держбюджеті на 2024 рік середньорічний курс гривні закладено на рівні 40,7 грн за долар. Очевидно, у середині року цей курс буде досягнуто. У лютому падіння гривні відновиться і знову досягне рівня 38,0-38,5 грн. за долар. Курс євро досягне рівня 42,0-42,5 грн за євро", - сказав він.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти