Найближчого року галузь теплокомуненерго не запрацює на ринкових умовах - експерт

15 липня 2021, 12:02оновлено 15 липня 2021, 13:06
Жоден постачальник не в змозі дати ціну, яку пропонує Нафтогаз, підкреслив Артем Компан.
Найближчого року галузь теплокомуненерго не запрацює на ринкових умовах - експерт

Незважаючи на скасування з 20 травня 2021 року ПСО з постачання природного газу для виробників теплової енергії, в найближчий рік цей сектор не зможе працювати на ринкових умовах. У цьому переконаний голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан.

"Можу відразу сказати, що ніякого ринку у тепловиків в найближчий рік не буде. Тому що та ціна газу, яку сьогодні дає їм Нафтогаз в рамках річного контракту, в сьогоднішніх умовах жоден інший постачальник не в змозі дати. Тому, швидше за все, тепловики продовжать брати газ у Нафтогазу до моменту, поки ціна на ресурс не знизиться значно, або вже до закінчення майбутнього опалювального сезону", - заявив Артем Компан під час виступу на "Українському енергетичному форумі-2021".

Він уточнив, що ціна газу на європейських біржах вчора перевищила 35 євро за мегават-годину. Це означає що вартість газу, при його закупівлі в Європі, на кордоні з Україною складе 15,8 гривень за куб м.

відео дня

"Природно, річний контракт - це складний продукт для будь-якого постачальника. Ризики контрактування обсягів на такий тривалий період і при такій кількості невідомих дуже високі. Я знаю, що багато постачальників не готові йти на такі ризики. Тим більше після рішень уряду про введення прайс-кепу (обмеження ціни - прим.) і контролю ціни. Є великий сумнів, що в майбутньому опалювальному сезоні не відбудеться того ж", - додав експерт.

За даними Української енергетичної біржі, 14 липня 2021 року Нафтогаз Трейдинг виставив на продаж ресурс серпня на умовах постоплати 45 днів за ціною 15,456 грн за куб м.

Раніше НАК Нафтогаз України запропонувала виробникам теплової енергії укласти трирічний договір на постачання газу за ціною 7,42 грн за куб м, включаючи ПДВ, але без урахування тарифу на транспортування газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти