Українцям надішлють оновлені квитанції за комуналку: кому доведеться платити більше

2 лютого 2024, 16:14
Українці з лютого можуть отримати платіжки з підвищеними сумами за опалення. Крім того, доведеться платити за новими тарифами за доставку газу.
Світло, квитанція за світло, квитанція за електроенергію
Як кажуть опитані експерти, деякі суми в платіжках за послуги ЖКГ за січень відрізнятимуться від звичайних/ колаж Главред, фото УНІАН, Вікіпедія

Українці з лютого 2024 року можуть отримувати квитанції з підвищеними сумами за опалення. Про це йдеться в матеріалі порталу "Обозрєватель".

Як кажуть опитані експерти, деякі суми в платіжках за січень відрізнятимуться від звичайних. Наприклад, з 1 січня всім споживачам газу вже нарахували окрему плату за доставку "блакитного палива". Тариф не змінився, але річ у тім, що плата розраховується на певний обсяг кубічних метрів, який споживач орієнтовно використовує за рік. А для розрахунку беруть показання за минулий газовий рік (з жовтня по жовтень).

Із січня перерахунок відбувається з тими показаннями, які були з жовтня 2022 року по жовтень 2023 року. Тоді як торік українці платили за доставку, яка була порахована за споживанням із жовтня 2021 року по жовтень 2022 року.

відео дня

Крім того, у січні 2024 року практично на всій території України спостерігалося значне похолодання - що автоматично призведе до збільшення сум у платіжках за опалення. А споживання в холодні місяці взимку може досягати піків і бути на третину вищим, ніж у теплі зимові місяці.

Комунальні послуги в Україні

Нагадаємо, минулий рік в Україні ознаменувався значним зростанням цін на комунальні послуги. У 2023 році відчутно для всіх зросли в ціні житлово-комунальні послуги. Загалом їхня вартість збільшилася за 12 місяців на 13%. Про це повідомили в Держстаті.

При цьому, в Україні на знижку в розмірі 50% від вартості комунальних послуг мають право вдови загиблих українських бійців. Про це йдеться в повідомленні Пенсійного фонду України. Така норма міститься у статті 15 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

До того ж, Олександр Хмелевський у коментарі Главредусоповідомив, що до кінця опалювального сезону 2023/2024 підвищення основних комунальних тарифів не очікується. Але ось після, буквально ближче до травня-червня, найімовірніше в Україні піднімуть тариф на електрику.

Вас можуть зацікавити такі матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти