Чи полетять" у космос " тарифи на комуналку: у Нацбанку та Кабміні озвучили прогнози

10 листопада 2023, 14:57
Питання підвищення тарифів на найважливіші комунальні послуги в Україні, швидше за все, буде підніматися вже в 2025 році.
Тарифи, батарея
Згідно з розрахунками НБУ, мораторій на підвищення вартості газу, опалення та гарячої води для українців діятиме до 2025 року./ колаж Главред, фото УНІАН

Питання підвищення тарифів на найважливіші комунальні послуги в Україні в нинішньому році вже не розглядається. А чергове зростання тарифу на світло може відбутися не раніше 2024 року. Але, як свідчать прогнози, які озвучили в Національному банку України (НБУ) і Кабінеті міністрів, тарифи на газ, тепло і гарячу воду, швидше за все, залишаться на нинішньому рівні як мінімум до 2025 року.

Згідно з розрахунками Нацбанку, мораторій на підвищення вартості газу, опалення та гарячої води для населення залишиться в силі до 2025 року.

Зараз українці платять за газ за цінами від 7,7 до 9,99 грн за кубометр. Для переважної більшості побутових споживачів, які є клієнтами "Нафтогазу" (98%), тариф становить 7,96 грн за кубометр. Такі ціни поки що встановлені до 1 травня 2024 року включно. Однак, якщо мораторій залишиться в силі, то тарифи не будуть переглядатися ще рік.

відео дня

При цьому в Нацбанку розраховують, що навіть після скасування мораторію Кабмін врахує соціальну значимість тарифів. Їх все одно рано чи пізно доведеться підвищувати до ринкового і економічно обґрунтованого рівня, проте робити це потрібно поетапно, вважають в НБУ. Також, кажуть чиновники, слід подбати про максимальне розширення програми субсидій, яка допомагає оплачувати комуналку найбільш вразливим категоріям українців.

Підвищення комунальних тарифів

Нагадаємо, що Денис Шмигаль пояснив, що буде з тарифами в Україні. Прем'єр-міністр повідомив, що з січня цього року спостерігається приріст у доходах місцевих бюджетів, тому підвищення тарифів для населення не відбудеться.

Українцям озвучили тариф на світло в жовтні. У жовтні українці платитимуть за електрику за тим же тарифом, що і у вересні, сказав глава Міненерго. Тариф становить 2,64 грн за кіловат/годину.

Як змінилися комунальні тарифи і скільки тепер заплатять українці. В Україні з серпня 2022 року і по серпень 2023 року зафіксовано зростання вартості послуг ЖКГ на 14,2%. Найсильніше подорожчала Електрика.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти