У Зеленського оголосили про вимоги України до МВФ

28 лютого 2021, 15:55
У України і МВФ виникли розбіжності в процесі перегляду програми stand-by, заявив Тимофій Милованов.

Милованов
Ефективної комунікації між Україною та МВФ не було-Милованов / УНІАН

Україна і МВФ не домовилися про надання Києву нового траншу в рамках програми співпраці stand-by в лютому. Це сталося через проблеми в комунікації в період коронавірусної епідемії і наявності у української сторони низки своїх вимог до Фонду. Зокрема, мова йде про питання бюджету, амністії капіталу, правоохоронної системи, нульової декларації та роботи ринку газу, заявив у інтерв'ю 24 каналу радник голови Офісу президента Тимофій Милованов.

За його словами, реальної комунікації Києва з МВФ в умовах COVID-19 не було. Перемовини в рамках відеоконференції відрізняються від ситуації, коли місія приїжджає і проводить повноцінну роботу. Наразі потрібно домовитися про те, щоб почалося обговорення тексту меморандуму, а не низки ініціатив.

"2-3 тижні готується конкретний текст меморандуму домовленостей на робочому рівні. Зараз цього не сталося, адже не дуже зрозуміло, що таке місія під час COVID-19. Думаю, нам потрібно намагатися довести ситуацію до того, щоб починати обговорювати текст меморандуму, а не конкретні економічні або законодавчі питання", - сказав Милованов, додавши, що в України є своя точка зору на деякі питання.

За його словами, у Києва і МВФ є розбіжності щодо наступних питань:

  • правоохоронна система;
  • амністія капіталу;
  • нульова декларація;
  • газ (Юрій Вітренко пропонував кілька бачень);
  • міністр фінансів пропонував певні рішення щодо бюджету на 2022 рік

Милованов підкреслив, що в України є своя позиція щодо вищевказаних моментів. Сторони повинні домовлятися для того, щоб прийти до консенсусу.читайте також"Ми не папуаси": Милованов різко звернувся до МВФ, звинувативши Фонд в обмані України

Перемовини України і МВФ

  • Міжнародний валютний фонд 9 червня 2020 року затвердив для Києва нову програму співпраці stand-by, яка розрахована на 18 місяців. Київ має отримати від Фонду 5 мільярдів доларів США. Перші 2,1$ млрд українська держава вже отримала.
  • План співпраці передбачав надання Києву вже 3,5$ млрд доларів, проте виділення фінансових коштів було призупинено через вимоги Фонду з питань освітньої, пенсійної, медичної та антикорупційної реформи.
  • 13 лютого у МВФ заявили про завершення роботи місії з перегляду програми. В результаті Київ і Фонд не домовилися про надання Україні нового траншу. Фінансовий донор вимагає проведення судової та антикорупційної реформи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти