Чому людям за кордоном можуть виплатити пенсії: пояснення експертів

24 березня 2024, 10:59
Є випадки припинення виплат пенсій після виїзду українців за кордон. Існує підстави, за якими їх можуть припинити, кажуть експерти.
Пенсіонерка, пенсії
Чому людям за кордоном можуть перестати платити пенсії / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

В Україні іноді фіксують випадки припинення пенсійних виплат громадянам - після того, як ті виїхали за кордон. Про це йдеться в повідомленні благодійного фонду "Право на захист". Існує низка підстав, за якими можуть припинити надання коштів. Зокрема, у разі виїзду на постійне місце проживання за кордон, якщо інше не передбачено міжнародним договором України.

Відповідно до закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", виплату пенсій припиняють з таких підстав:

  • якщо пенсію призначено за документами, що містять недостовірні відомості;
  • у разі смерті пенсіонера;
  • у разі неотримання пенсії через відділення поштового зв'язку протягом шести місяців;
  • в інших випадках, передбачених законом, наприклад закінчення терміну навчання дітей, які отримують пенсію в разі втрати годувальника;
  • працевлаштування особи, яка отримує пенсію за вислугу років, - на роботу на посаду, що дає право на пенсію за вислугу років.

Строк поновлення пенсії після з'ясування обставин, що спричинили припинення, та за умови її відновлення становить десять днів. Якщо одержувачу пенсії невідомо про причину припинення пенсійних виплат, потрібно звернутися з письмовим запитом до Пенсійного фонду (ПФУ) і з'ясувати причини припинення виплати, заявили чиновники.

відео дня

Пенсійний фонд України (ПФУ)

Пенсійний фонд України - центральний орган виконавчої влади, який здійснює управління соціальною системою загального обов'язкового державного пенсійного страхування, проводить збір, акумуляцію та облік страхових внесків; призначає пенсії і готує документи щодо їх виплати; забезпечує своєчасне та в повному обсязі фінансування і виплату пенсій, соціальних виплат, що здійснюються відповідно до законодавства за рахунок Пенсійного фонду України; здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України; забезпечує виплату пенсій, соціальних допомог, що здійснюються відповідно до законодавства за рахунок Пенсійного фонду України; здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України.

Соціальні виплати в Україні

Як повідомляв Главред, в Україні запускають новий вид допомоги для переселенців - субсидії на оренду житла. Це буде пілотний проект на два роки. Розмір субсидії залежатиме від вартості оренди, кількості осіб у сім'ї та доходів домогосподарства.

Також у квітні підвищать пенсії для 65-річних пенсіонерів із повним страховим стажем. Оскільки мінімальна зарплата в країні зросте до 8 000 гривень, тому збільшаться і пенсії до 3 200 гривень.

Окрім цього, нардепи в Україні зареєстрували законопроєкт, який пропонує майже вдесятеро збільшити розмір допомоги при народженні дитини, з 41 280 грн до понад 384 тис. грн. Законопроєкт пропонує прив'язати розмір допомоги до прожиткового мінімуму для дітей різного віку. Допомога збільшуватиметься відповідно до кількості дітей у сім'ї.

Інші матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти