"Ніхто нічого не пропонував": у Газпромі відповіли на різку заяву Києва щодо купівлі газу

24 липня 2021, 20:20
У Газпромі заявили про можливість нових закупівель газу РФ в Європі.
Газпром
У Газпромі відреагували на заяву Нафтогазу / Reuters

У РАО Газпром прокоментували заяву глави НАК Нафтогаз України Юрія Вітренка про пропозицію російської сторони щодо збереження транзиту газу через Україну в обмін на невигідні закупівлі газу.

У російській компанії уточнили, що не пропонували Україні купувати російський газ, а слова глави компанії Олексія Міллера були адресовані партнерам з країн Євросоюзу, йдеться в коментарі Газпрому.

"Звертаємо увагу, що ніхто не пропонував Україні купувати російський газ. Коментар голови правління Газпрому Олексія Міллера адресований нашим партнерам з країн ЄС, в першу чергу - німецьким", - йдеться в повідомленні управління інформації Газпрому.

відео дня

Крім того, також уточнюється, що слова Міллера про можливість нових закупівель газу Європою пов'язані в тому числі з питанням декарбонізації економіки ЄС.

Раніше Вітренко заявив про те, що пропозиції щодо збереження транзиту через Україну в обмін на невигідні закупівлі російського газу для нашої країни неприйнятні.

Коментуючи заяву голови правління Газпрому Олексія Міллера про готовність забезпечити і збільшити транзит газу через Україну при додаткових закупівлях російського газу, Вітренко сказав, що Україна не прийме " такі дискримінаційні пропозиції".

Контракт на транзит газу між Росією та Україною

30 грудня 2019 року в результаті тристоронніх переговорів Україна – Росія – Європейський Союз був підписаний новий контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року на 5 років з можливістю його пролонгації на 10 років на аналогічних умовах.

Домовленість була досягнута ще 20 грудня, проте підписи сторони поставили за добу до припинення колишнього контракту.

Мінімальні гарантовані обсяги прокачування - 65 млрд м куб. газу в перший рік і по 40 млрд м куб. на наступні 4 роки. При цьому фактичні обсяги можуть бути вищими.

За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, це перший випадок в історії України, коли Газпром уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати". Раніше закупівлі газу у Газпрому покривалися схожим, але невигідним для України і вигідним для Росії, принципом "бери або плати"."

Газпром і Нафтогаз України також уклали безвідкличну угоду про врегулювання спорів.

Мін'юст України і Газпром уклали безвідкличну мирову угоду, що передбачає припинення Україною всіх поточних і можливих майбутніх вимог до Газпрому, заснованих на рішенні Антимонопольного комітету України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти