"Не віримо РФ": Вітренко різко відповів на пропозицію одо транзит газу в обмін на невигідну закупку

24 липня 2021, 16:26
Україна не прийме "дискримінаційні пропозиції" РФ, підкреслив глава Нафтогазу.
газ_транзит газу
Україна відповіла на газову пропозицію РФ / Reuters

Пропозиції щодо збереження транзиту через Україну в обмін на невигідні закупівлі російського газу для нашої країни неприйнятні, заявив глава НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко.

Коментуючи в ефірі каналу Україна 24 заяву голови правління Газпрому Олексія Міллера про готовність забезпечити і збільшити транзит газу через Україну при додаткових закупівлях російського газу, Вітренко сказав, що Україна не прийме "такі дискримінаційні пропозиції".

"По-перше, це (заява Міллера) можна поєднати з попередніми заявами Путіна, які фактично полягають у тому, що вони хочуть, щоб Україна безпосередньо домовлялася з Росією. Але ці домовленості, і Путін натякав на це прямо, включали і імпорт російського газу. І так завжди було, що росіяни наполягали, щоб ми купували багато російського газу за ціною, яка значно вище ринкової. І наслідком всього цього було те, що ми в середньому платили на $5 млрд більше за російський газ, ніж ми отримували за транзит", - зазначив Вітренко.

Він додав: "Ось таке продовження транзиту, коли Україна ще повинна доплачувати Росії, нам не потрібно. Ми зараз витрачаємо менше на весь імпортований газ, ніж отримуємо за транзит. Зараз Україна в плюсі, ми отримуємо гроші до держбюджету. Якісь домовленості, які призводять до того, що гроші з України йдуть в Росію, нам не потрібні".

Вітренко також закликав тверезо оцінювати надійність будь-яких обіцянок з боку РФ.

"Росія нам гарантувала безпеку в межах Будапештського меморандуму. Нам Будапештський меморандум-2 не потрібен. Ми не можемо вірити ніяким гарантіям Росії після того, як вони всі гарантії ... дуже цинічним способом про них просто забули, здійснили військове вторгнення в Україну", - підсумував Вітренко.

читайте такожБезбідна старість Меркель у Газпромі

Раніше Міллер заявив про те, що Газпром готовий транспортувати через Україну після 2024 року газ для постачання за новими контрактами.

"Газпром" завжди підкреслював готовність до продовження транзиту газу через Україну, в тому числі і після 2024 року, виходячи з економічної доцільності і технічного стану української газотранспортної системи", - заявив Міллер.

Нагадаємо, Газпром для поставок газу в Європу, забронював на серпень всі 15 мільйонів кубічних метрів потужностей української ГТС, які були виставлені на аукціон.

США і Німеччина 21 липня підписали угода з реалізації Північного потоку-2. Документ передбачає роботу Німеччини над продовженням транзитного договору між Росією і Україною на 10 років. Чинна угода завершується в 2024 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти