Деяким людям в Україні вже з весни підвищать пенсії на тисячу грн: кому пощастить

13 лютого 2024, 16:59
В Україні з 1 березня перерахують пенсії внаслідок індексації, розмір якої може становити близько 13% (оцінки Мінсоцу).
Літній чоловік, монети
В Україні підвищення пенсій очікується вже з 1 березня / колаж Главред, фото УНІАН

В Україні з 1 березня 2024 року перерахують пенсії в результаті індексації, розмір якої, як очікується, може скласти близько 13% (згідно з оцінкою Мінсоцполітики). Про це йдеться в матеріалі порталу "Обозрєватель".

Є інформація, що збільшення пенсії на 1 тисячу грн отримають українці, які до індексації мали пенсії в розмірі від 7692 грн. Важливо зазначити, що йдеться саме про "чистий" розмір пенсії: без урахування всіх можливих надбавок за стаж, вік тощо.

Наступне підвищення пенсій очікується у квітні. Воно торкнеться тих, хто продовжує працювати на заслуженому відпочинку і в кого зріс стаж. Крім того, у квітні в Україні підвищать мінімальну зарплату, як наслідок, збільшиться і гарантований розмір пенсії для тих, кому понад 65 років, які виконали норму за стажем.

відео дня

Як кажуть експерти, в Україні пенсію отримують офіційно 10,51 млн осіб. Тобто насправді середня пенсія для більшості - сума, про яку вони можуть тільки мріяти. І ситуація погіршується, бо всі наступні пенсіонери починаючи з 2017 року мають гірші умови. Отже, ще 1,56 млн українців отримають пенсію в розмірі від 4 тисяч до 5 тисяч грн. А з урахуванням попередніх груп, 6,85 млн із 10,51 млн отримають пенсію до 5 тисяч грн (і це при тому, що середня пенсія становить 5 385 грн). З огляду на це фахівці вважають, що вся епопея з індексацією пенсій далека від завершення.

Виплата пенсій в Україні

Нагадаємо, українські пенсіонери можуть отримати додаткові надбавки до своїх виплат, залежно від віку та стажу роботи. Наприклад, пенсіонери віком 70 років отримують 300 гривень надбавки, 75-річні - 456 гривень, а 80-річні - 570 гривень. Надбавки надаються тим пенсіонерам, чия пенсія не перевищує 10 340 гривень.

Також деяким українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Це стосується тих, хто отримує пенсію на картку, але не знімає з неї гроші протягом півроку. Така сама ситуація може статися з виплатами через відділення "Укрпошти", якщо пенсіонер півроку не приходить по пенсію.

Крім цього, з 1 березня 2024 року в Україні планується індексація пенсій на 13%. Однак не всі пенсіонери отримають таке підвищення. Індексація може бути меншою для тих, хто отримує великі надбавки або вийшов на пенсію нещодавно.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти