Потужна підтримка під час війни: МВФ затвердив $1,4 млрд допомоги Україні

10 березня 2022, 03:02
Україна відмовилася від поточної програми фінансування МВФ Stand by і працює над новою економічною програмою.
МВФ
/ УНІАН

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) в ніч на четвер схвалила екстрену фінансову підтримку України в розмірі $1,4 млрд (SDR1005, 9 млн) в рамках інструменту швидкого фінансування (RFI) для задоволення невідкладних потреб у фінансуванні і пом'якшення економічних наслідків війни.

"Ця виплата в рамках RFI, еквівалентна 50% квоти України в МВФ, допоможе задовольнити невідкладні потреби платіжного балансу, що виникають у зв'язку з наслідками триваючої війни, і надасть критично важливу підтримку в короткостроковій перспективі, граючи роль каталізатора для фінансування від інших Партнерів", – відзначається в релізі.

Згідно з ним, Україна відмовилася від поточної програми фінансування МВФ Stand by і заявила про свій намір співпрацювати з Фондом для розробки нової економічної програми, спрямованої на відновлення і зростання, коли дозволять умови. Українська влада має намір продовжувати тісні консультації з персоналом МВФ, оскільки продовжує розробляти і здійснювати ефективні заходи щодо пом'якшення наслідків кризи, йдеться в повідомленні.

"Російське військове вторгнення в Україну стало причиною масштабної гуманітарної та економічної кризи. Трагічна загибель людей, величезні потоки біженців і величезне руйнування інфраструктури і виробничих потужностей завдають важкі людські страждання і приведуть до глибокої рецесії в цьому році. Потреби у фінансуванні великі, невідкладні і можуть значно зрости в міру продовження війни", – наводяться в релізі слова виконавчого директора Фонду Крісталіни Георгієвої.

За її словами, реакція української влади на надзвичайні ситуації була відмінною. Адміністративний контроль і контроль над рухом капіталу були введені для збереження валютних резервів і зниження невизначеності щодо обмінного курсу. Для подальшої підтримки фінансової стабільності Нацбанк України заснував новий механізм підтримки ліквідності і ввів регулятивні послаблення. Введено ліміти на зняття готівки, але безготівкові операції не обмежені. Фіскальна політика була спрямована на забезпечення пріоритетних платежів. Україна виконала всі боргові зобов'язання, зазначила Георгієва.

"На цьому екстраординарному тлі МВФ затвердив критичну фінансову підтримку. Це має стати каталізатором великомасштабної мобілізації додаткового пільгового фінансування, яке буде потрібно для заповнення дефіциту фінансування і пом'якшення економічних наслідків війни. Як тільки війна закінчиться і можна буде провести належну оцінку збитку, ймовірно, буде потрібна додаткова велика підтримка для підтримки зусиль з відновлення", - заявила глава МВФ.

За її словами, Фонд висловлює найглибші співчуття українському народу в ці надзвичайно важкі часи і буде продовжувати тісно співпрацювати з українською владою.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна запросила екстрене фінансування в розмірі 1,4 мільярда доларів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти