Економіст пояснив, чому Україні поки не варто відмовлятися від співпраці з МВФ

17 червня 2021, 02:07
Гроші МВФ - завжди найдешевші гроші, які може залучити кризова країна. Тому вони набагато вигідніші, ніж будь-які інші зовнішні запозичення України.
Андрій Новак
Співпраця з МВФ для України є не лише фінансовим інструментом, а й політичним, сказав Андрій Новак / УНІАН

Україна - кризова країна, тому зараз недоцільно відмовлятися від співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Таку думку Главреду озвучив голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак.

За його словами, МВФ для України сьогодні - "це не ярмо, а рятувальне коло, без якого обійтися найближчим часом ми не зможемо". Перша причина важливості співпраці з Фондом - економічна.

"Гроші МВФ - це завжди найдешевші гроші, які може залучити кризова країна, якою, на жаль, є Україна, тобто під найнижчі відсотки. Тому гроші МВФ, з чисто фінансової точки зору, набагато вигідніші, ніж будь-які інші зовнішні запозичення, які робить Україна (...). Виходить, що наша країна хоче відмовитися від найдешевших грошей і натомість залучати дорожчі", - пояснив економіст.

відео дня

Новак додав, що співпраця з МВФ для України є не лише фінансовим інструментом, а й політичним.

"Саме на співпрацю з Фондом орієнтуються всі інші західні партнери нашої країни, зокрема, Європейський Союз і уряди багатьох країн: якщо МВФ працює з країною, то й інші працюють; якщо Фонд з якихось причин не працює або призупиняє співпрацю, то і вони призупиняють", - пояснив експерт.

Новак резюмував, що "той, хто говорить про недоцільність співпраці з МВФ і необхідність її розірвати, або не розуміє, що відбувається в країні, або свідомо працює на внутрішню дестабілізацію ситуації та руйнування наших зовнішніх політичних і економічних контактів".

Співпраця України з МВФ - про що раніше писав Главред:

13 лютого в МВФ зробили заяву про завершення роботи місії за програмою stand-by в Україні. Домовленостей про надання траншу так і не досягли. Фонд вимагає проведення судової та антикорупційної реформи.

10 червня представник МВФ Джеррі Райс заявив, що Україна та Міжнародний валютний фонд як і раніше перебувають в тісних дискусіях щодо програми stand-by, спрямованих на завершення її першого перегляду та виділення другого траншу.

14 червня президент Володимир Зеленський заявив, що підтримує співпрацю України з МВФ але на особливих умовах. Зеленський нагадав, що Україна перебуває в стані війни та змушена "по-іншому вибирати" пріоритетні сфери для проведення реформ, тому "несправедливо висувати до нашої країни такі самі вимоги, як до інших держав".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти