Дикі ціни на хліб та інші продукти: експерти розповіли, як висока ціна на газ вдарить по гаманцях українців

26 грудня 2021, 03:15
Наприклад, виробники хлібо-булочних виробів прогнозують дефіцит хліба вже в січні нинішнього року. Плюс є небезпека високих цін на сировину для хліба.
Хліб
Експерти розповіли, як висока ціна на газ вдарить по гаманцях українців / УНІАН

На Українській енергетичній біржі ціна на газ підвищилася ще сильніше і становила близько 73 гривень за кубічний метр.

23 грудня на аукціоні на Українській енергетичній біржі газ трохи подешевшав - "Нафтогаз Трейдинг" виставив ресурс по 57201 гривень за тисячу кубометрів, повідомляє портал "Страна".

Відразу кілька профільних асоціацій українського бізнесу заявили про можливий колапс у важливих галузях. Наприклад, виробники хлібо-булочних виробів прогнозують дефіцит хліба вже в січні нинішнього року, а вартість буханця може піднятися до 40 гривень. Всеукраїнська асоціація пекарів заявила, що хліб наступного року може подорожчати до 40 гривень за буханець. Серед причин, крім дорогого газу, вкрай високі ціни на сировину для хліба. І це незважаючи на те, що в нинішньому році Україна зібрала рекордний урожай зерна. Але кажуть експерти, лише 40% пшениці можна використовувати для виробництва хліба. Причому продовольче зерно активно продається за кордон. Тому може виникнути дефіцит, і, не виключено, що борошно доведеться імпортувати.

відео дня

Як вважає експерт і керівник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, рекордні цінники на газ вдарять практично по всіх виробниках їжі.

"Нас очікує не тільки зростання цін, але ще і скорочення асортименту і погіршення якості продукції. Адже в умовах низького платоспроможного попиту виробники, щоб остаточно не розгубити покупців, будуть "експериментувати" з рецептурою — замість масла додавати пальмовий жир, шоколад розбавляти соєю", — підсумував він.

читайте такожРізкий стрибок цін: Шмигаль заговорив про соціальну націнку на хліб

Нагадаємо, раніше повідомляв Главред, в Україні за рік ціна пшеничного хліба з борошна вищого сорту злетіла на 21,7%. Зараз хліб можна купити від 31,57 грн за 1 кг.як відзначають експерти, до кінця року хліб в Україні подорожчає ще на 5-10%.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти