Ціна за буханець злетить до 40 гривень: українцям загрожує рекордна вартість хліба

25 грудня 2021, 17:08оновлено 25 грудня 2021, 17:45
Зростання цін на газ і сировину спровокує перебої у виробництві хліба, не виключили у Всеукраїнській асоціації пекарів.
Хліб
В Україні прогнозують нове подорожчання хліба / УНІАН

В Україні можуть виникнути перебої в виробництві хліба через зростання цін на газ, заявили у Всеукраїнській асоціації пекарів.

Як йдеться в листі Асоціації на ім'я президента Володимира Зеленського, за останній рік ціна природного газу в Україні зросла вдесятеро, що разом із зростанням цін на сировину та інших витрат призводить до збиткової діяльності хлібопекарських підприємств, повідомляє epravda.com.ua.

"Такий стан речей найближчим часом невідворотно спровокує перебої у виробництві хліба і його поставках в торгові заклади, неминуче виникнення соціальної напруги в суспільстві та інших негативних наслідків економічного і соціального характеру", - йдеться в листі.

Зазначається, що запобігти цим негативним явищам може лише своєчасне та дієве втручання держави, зокрема шляхом виділення певної кількості газу (орієнтовно близько 10-12 млн кубічних метрів на місяць) для реалізації хлібопекарським підприємствам за пільговою ціною або щомісячною цільовою фінансовою допомогою виробникам галузі для компенсації витрат, пов'язаних із зростанням ціни на енергоносії, у розмірі, рівному різниці між ринковою ціною на енергоносії станом на 1 січня 2021 року та ринковою ціною у відповідному календарному місяці.

Додамо, що у Всеукраїнській асоціації пекарів не виключили, що хліб наступного року може подорожчати до 40 гривень за буханець. Серед причин, крім дорогого газу, високі ціни на сировину.

Хоча цього року Україна зібрала рекордний урожай зерна, тільки 40% пшениці можна використовувати для виробництва хліба. Причому, продовольче зерно активно експортується, тому може виникнути дефіцит, і не виключено, що борошно доведеться закуповувати за кордоном.

читайте такожРізкий стрибок цін: Шмигаль заговорив про соціальну націнку на хліб

Раніше експерти прогнозували, що в Україні продовжить дорожчати хліб - вартість продукту буде збільшуватися приблизно на 1,5% на місяць. Також в країні зростуть ціни на цукор. Подорожчає також соняшникова олія і курячі яйця.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти