Карантин в Україні: хто зможе не платити за кредитами і як це зробити

26 березня 2020, 11:15
Домовлятися з банком про кредитні канікули рекомендують дистанційно.
НБУ
В НБУ пояснили, що українцям робити з кредитами під час карантину / РБК-Україна

Карантин в Україні продовжили через пандемію коронавірусу COVID-19. У зв'язку з цим Національний банк заявив, що українці на час дії карантину зможуть скористатися кредитними канікулами.

В НБУ зазначили, що "кредитні канікули" - це не прощення боргів, а відстрочка для позичальників, фінансовий стан яких погіршився. Як заявила заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова, банки продовжують нараховувати відсотки за користування кредитами. Адже паралельно банки нараховують відсотки за депозитами і платять їх.

"Тобто, поки діє карантин, відсотки нараховуються, але сплатити ви їх можете після завершення карантину. Про пільговий режим потрібно домовлятися з банком. І робити це потрібно дистанційно. Для цього потрібно надати підтвердження втрати роботи, істотного зниження доходів або припинення роботи бізнесу", - повідомили в НБУ.

відео дня

Як не платити відсотки по кредитах під час карантину

Щоби на час карантину перестати платити, потрібно звернутися банк. Для цього регулятор рекомендував всім фінансовим установам вивісити на своєму сайті спеціальну форму. У заявці потрібно вказати свої дані, номер кредитного договору і також причину, за якої ви втратили можливість платити. Бажано цю причину підтвердити.

Якщо на сайті банку, в якому у вас оформлений кредит, немає ніяких інструкцій, потрібно телефонувати на гарячу лінію банку. Якщо банк проігнорує прохання про кредитні канікули, можна звернутися на гарячу лінію НБУ (0 800 505 240) і залишити скаргу, щоби регулятор втрутився в ситуацію.

читайте також"Тисяча Зеленського": стало відомо, коли "ощасливлять" пенсіонерів

Як повідомляв Главред, 25 березня в ході засідання Кабміну уряд оголосив про запровадження в Україні режиму надзвичайної ситуації, який буде діяти впродовж місяця - до 24 квітня. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що режим може бути продовжено у разі, якщо державі не вдасться перемогти епідемію до цього терміну.

Крім того, з 27 березня Україна закриє кордони для пасажирського транспорту - мова йде як про можливість виїхати з країни, так і в'їхати в неї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти