Загроза дефолту: експерт оцінив найгірший сценарій для економіки України

16 березня 2020, 06:34оновлено 16 березня 2020, 09:48
Слово дефолт не таке вже й страшне, вважає Олексій Дорошенко.
Дефолт, Україна, гривня

У зв'язку з карантином, оголошеним через пандемію коронавіруса, в Україні найсильніше постраждала авіаційна галузь, заявив економічний експерт Олексій Дорошенко.

"Тільки МАУ і тільки в Італію скасувала 2 тисячі рейсів. Це означає, що ця галузь взагалі може бути похована. Крім того, туристична (галузь постраждала, - ред.). Це може позначитися на показниках безробіття, тому що багато людей будуть повертатися, в тому числі, з Італії. Це буде стосуватися всіх галузей...", - наголосив він у коментарі на каналі 112 Україна.

Він припустив, що пандемія коронавіруса змінить обличчя економіки світу: "Будь-яка хвороба спочатку викошувала людство, а потім люди ставали сильнішими. Тому у нас є шанс. Але мені здається, що останнім часом ми з вами ніякими шансами не користуємося".

відео дня

читайте такожБакс по 30 гривень: експерти попередили про ризик обвалу курсуДо речі, голова Національного банку Яків Смолій заявив про те, що не бачить підстав для дефолту за зобов'язаннями України.

"Ми не бачимо підстав для такого розвитку подій і не розглядаємо сьогодні взагалі варіант дефолту для України",- сказав глава НБУ.

За оцінками НБУ, ризик поширення коронавіруса в світі при його реалізації може призвести до рецесії світової економіки і значного уповільнення економічної активності в Україні. Зокрема, істотне зниження світового попиту, а також переоцінка інвесторами ризиків країн, що розвиваються, можуть негативно позначитися на показниках зовнішньої торгівлі України та ускладнити залучення фінансування.

У той же час Дорошенко прокоментував ймовірність дефолту в зв'язку з майбутніми значними зовнішніми виплатами.

"Слово дефолт не таке вже й страшне. У 2014 і 2015 роках у нас була значно гірша ситуація і ми тоді не підійшли навіть до технічного дефолту. У нас є проблема, коли в минулому році, коли була стабільна ситуація, робили експерименти, які виявилися невдалими", - говорить економіст.

За його словами, фактично, уряд займав гроші у приватних інвесторів і віддавав (за зовнішніми виплатами).

читайте також"Валюти не буде": екс-міністр дав похмурий прогноз щодо падіння гривні

"Якщо ми знову почнемо експериментувати, то можемо отримати ситуацію, коли у нас не буде чим погашати зовнішні виплати. Найгірший випадок – технічний дефолт, але він виглядає малоймовірним", - додав Дорошенко.

Нагадаємо, раніше народний депутат Андрій Ніколаєнко оцінив ймовірність дефолту в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти