200 гривень за долар: у Раді шокували українців планами дефолту

15 березня 2020, 05:56оновлено 16 березня 2020, 16:53
Україна ризикує зіткнутися з посиленням бюджетної кризи.
Долари Реутерс
З України виходить спекулятивний капітал / Reuters

Умови для кризи в Україні готувалися попереднім урядом Олексія Гончарука, заявив колишній міністр економіки України Віктор Суслов.

"Це залучення потоків спекулятивного капіталу, супер-високі відсотки за облігаціями внутрішньої державної позики. Зараз, природно, весь цей капітал пішов з країни. На цьому тижні Національний банк на підтримку курсу (гривні, - ред.) витратив мільярд доларів і курс не втримав", - підкреслив він в ефірі каналу 112 Україна.

Він також вважає, що подібна ситуація на валютному ринку збережеться і наступного тижня.

відео дня

"Адже у нас було валютних резервів у формі вільної валюти, приблизно, 2,5 мільярда доларів. Вони дуже швидко вичерпаються і, ймовірно, що курс може почати падати ще стрімкіше. Це викличе стрибок цін, це викличе, можливо, банкрутство окремих банків, також можуть виникати інші проблеми", - зазначив екс-міністр.

читайте такожТиск на курс гривні: у Зеленського розповіли, як Україну загнали в пасткуПри цьому він припустив, що Україна може зіткнутися з посиленням бюджетної кризи, в результаті вжитих заходів по боротьбі з коронавірусом: "Грошей не буде з різних причин. Тому що зупиняється бізнес. Багато видів бізнесу, як авіаперевезення, стають на нуль. Дуже багато сфер зупиняться".

До речі, Національний банк України на понеділок, 16 березня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 26,09 грн/дол., тобто гривня після падіння до долара в четвер на 24 копійки впала ще на 23 копійки.

Згідно з даними на сайті НБУ, офіційний курс гривні до євро на понеділок встановлений на рівні 28,99 грн/євро, що на 6 копійок вище попереднього показника.

У свою чергу народний депутат від Батьківщини Андрій Ніколаєнко припустив, що ймовірний дефолт в Україні вигідний великій промисловості.

Відповідаючи на питання про те, якою може бути курс долара, він підкреслив: "Якщо у нас буде керівництво Національного банку, яке залишила В.Гонтарєва, на чолі з Я.Смолієм і К.Рожковою, то курс може бути і 100, і 200 і скільки завгодно. А якщо когось посадять у в'язницю, за те, що вони робили піраміду ОВДП, разом з міністром Маркаровою, тоді буде курс більш помірний".

читайте такожШок і катастрофа: експерт розповів, коли чекати обвалу гривні

За його словами, ситуація багато в чому буде залежати від того, яку програму реструктуризації або контрольованого дефолту прийме уряд.

"А якщо нічого не робити, то буде дуже погано і ми прийдемо до політичного і державного дефолту", - додав Ніколаєнко.

Нагадаємо, раніше колишній міністр економіки України Віктор Суслов заявив про те, що головною причиною падіння курсу є світова фінансова криза, він також дав похмурий прогноз щодо падіння гривні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти