Плата за війну: які масштаби майбутнього економічного обвалу в Росії

10 березня 2022, 10:45оновлено 11 січня 2023, 16:37
Фінансова криза в РФ може розтягнутися на найближчі два-три роки, але це навряд чи зупинить плани агресора по Україні.
Санкція
Санкції проти Росії не зупинять її наступ в Україні / УНІАН

За більш ніж два тижні війни в Україні Росія стала рекордсменом світу за кількістю введених санкції проти держави. За ці дні вона випередила Іран, Венесуелу і Північну Корею. Однак експерти, опитані Главредом, налаштовані скептично - усі ці санкції лише серйозно послаблять Росію, але, на жаль, говорити про її повний занепад можна буде ще нескоро.

Йдуть майже всі

В останні дні список компаній, які покинули ринок РФ на тлі її повномасштабного вторгнення в Україну, зростає в геометричній прогресії. Цей список дуже великий і постійно оновлюється-туди входять більшість техгігантів-розробників техніки, автомобілів, літаків і мікрочіпів (наприклад, Apple, BMW, Boeing, Intel), а також кінокомпанії, виробники одягу, продуктів харчування, товарів особистої гігієни і т.д. крім того, Росію усувають від участі в різних міжнародних конкурсах і змаганнях (дискваліфікація з Євробачення і в футбольних єврокубках).

Крім безлічі побутових речей, в яких тепер обмежать росіян, західні країни вдарили санкціями і по фінансовій системі РФ. Одними з найбільш болючих стало блокування активів Центробанку Росії в більш ніж 400 мільярдів доларів, завдяки чому країна-агресор втратила можливість продавати свої валютні активи, розміщені на рахунках в європейських банках, для порятунку рубля від девальвації. Як наслідок, через те, що Росія де-факто втратила доступ до тієї частини резервів, яка розташована на Заході і в Японії, рубль тільки за два минулих тижні офіційно девальвував вже більш ніж удвічі.

відео дня

Обмежили росіянам доступ і в пересуваннях по світу - зокрема, країни ЄС, а також США і Великобританія заборонили польоти російських літаків в їх авіапросторі. У підсумку, безперешкодно росіяни можуть полетіти лише в 6 країн-Єгипет, Туреччину, Індію, ОАЕ, Туніс, В'єтнам. Хоча і туди, зважаючи на обвал рубля по відношенню до іноземних валют, перельоти вже встигли подорожчати.

Крім того, у росіян, особливо тих, хто перебуває за кордоном, виникли проблеми з доступом до готівкових коштів на своїх банківських рахунках, адже відразу дві великі платіжні системи, VISA i Mastercard, оголосили про припинення роботи в Росії. Відхід з російського ринку де-факто означає зупинку обслуговування карт за кордоном, а також заборону на прийом карт для оплати в іноземних онлайн і офлайн-магазинах.

Дефіцит товарів у РФ - вже за півроку

Фінансовий аналітик Олексій Кущ переконаний, що на тлі великих санкцій Росія може почати копіювати дії іншої підсанкційної країни - Ірану, який знаходиться під санкціями вже більше 40 років. Наприклад, після оголошення про відхід з РФ ряду світових брендів, вона може оголосити про націоналізацію їх заводів.

"Досвід Ірану показує, що санкції призводять до формування закритої моделі економіки - автаркії, коли практично все імпортозамінюється. Тобто енергоресурси продаються за "сірими" схемами в обмін на золото або будь-які інші товари через купу посередників. Природно, так вони продаються за нижчою ціною-наприклад, до початку війни нафта марки Brent коштувала 70-80 доларів, але Іран може продавати свою нафту по 20-30 доларів. Те саме стосується і технологічного застою - наприклад, на внутрішніх авіарейсах в Ірані літають старі літаки, а по дорогах їздять старі машини. Ну і резерви банку Ірану теж свого часу були заблоковані, тому фінансова система Ірану не може працювати в реінтеграції зі світовою через блокування SWIFT",- зазначив Олексій Кущ.

читайте такожПутін вбив Росію: чому РФ не вижити після цієї катастрофічної війниНа думку експерта, максимальний ефект санкції проти РФ дадуть не раніше, ніж до кінця поточного року, після чого в РФ настане масштабна економічна криза. "Це обумовлено тим, що попередні санкції стосувалися темпів уповільнення економіки - тобто, при параметрах російської економіки вона могла рости на 4-5%, хоча фактичне зростання було тільки 1,5-2%. А уповільнення темпів зростання економіки - це і уповільнення темпів зростання доходів населення. Крім того, ці санкції, в основному, стосувалися політичних еліт, а нинішні вже будуть стосуватися практично всього населення країни. Тому вже до кінця року в Росії буде "мінус" зростання ВВП. Яким він буде - сказати складно, але, щонайменше, від -10 до -15%, через що, відповідно, реальні доходи населення скоротяться на 20-30%. Крім того, буде дуже висока інфляція, а також девальвація рубля, яку ми починаємо спостерігати вже зараз, внаслідок чого рубль впаде до позначки в 200 рублів", - прогнозує Кущ.

І додає, що в Росії вже скоро може бути кілька курсів - для закупівлі критичного імпорту, ще один курс для суб'єктів бізнесу, який буде на 20-30% нижче і для населення - найнижчий курс, як у радянські часи, як мінімум в півтора рази нижче офіційного.

Погоджується з колегою і експерт аналітичного центру "Українська фабрика думки" Юрій Гаврилечко. На його думку, санкції в реальному секторі економіки дадуть свій ефект протягом півроку, проте дефіцит ряду товарів в Росії може відбутися вже протягом наступного місяця. Однак навіть таке різке падіння рівня життя росіян ніяк не означає миттєвий розвал російської економіки.

"Росія, нападаючи на Україну, підготувала Серйозний запас військової техніки, але ніхто не займався підготовкою цивільного населення до затяжної війни. Тому санкції проти Росії, в першу чергу, будуть ламати дух і знижувати мораль противника. Це вже поступово починається - зараз це торкнулося забезпечених людей, а через деякий час, від двох місяців до півроку, воно торкнеться середньо забезпечених і малозабезпечених. Тому що бідні і так погано живуть, а тому істотну девальвацію вони сприймуть тільки тоді, коли виявиться, що хліб їм не по кишені", - розповів Гаврилечко.

Криза війні не завада?

Варто зазначити, що песимістичні прогнози озвучують і російські економісти. За словами професора фінансів, доктора Чиказького університету Максима Миронова, російська економіка занадто сильно вбудована в Західну і численні заводи РФ в більшості випадків працюють на зарубіжних запчастинах. А зважаючи на санкції, їх не тільки не можна буде купити, але і навіть оплатити у посередників, яких РФ теоретично може знайти.

читайте такожПідсумки двох тижнів війни в Україні: чому у росіян скисають морди"Експортні доходи скоротяться в рази, так як всі покупці будуть намагатися відмовитися від російських товарів. Ми бачимо, що навіть непідсанкційні нафтові компанії не можуть знайти покупців на свою нафту. Газпром, головний експортер газу, вже під санкціями, тобто він взагалі незрозуміло як буде отримувати валютну виручку. Російський ЦБ накопичив величезну кубушку, в 650 млрд доларів. Тільки більше половини цих резервів вже заарештовано, а що робити з золотом теж не дуже зрозуміло. Мало який банк у світі захоче його купити у російського ЦБ, щоб самому не потрапити під санкції або величезні штрафи", - вважає Миронов.

Але незалежно від кризи, яка може розтягнутися, щонайменше, на 2-3 найближчих роки, експерти категоричні в тому, що це навряд чи відвадить Росію від її загарбницьких планів по Україні.

"Бізнес в Росії вже убитий, тим більше, з урахуванням відключення РФ від платіжних систем і позбавлення можливості заробляти гроші всередині країни. Але, на жаль, це не дає перепочинку щодо війни проти України - у РФ все ще ресурс, щоб далі надсилати своє "гарматне м'ясо", залишається запас ракет, які вони ще не відстріляли", - говорить економічний і політичний експерт Тарас Загородній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти