Гривня стала заручником війни з Росією: що буде з курсом у 2023 році

30 грудня 2022, 09:00
Якщо Україна в 2023 році зуміє повернути всі окуповані території, це позитивно позначиться на курсі гривні, а от Росії в цьому випадку буде непереливки.
Експерти розповіли, що може обвалити гривню в 2023 році
Економісти розповіли, чи обвалиться в 2023 році курс до 100 гривень за долар / Главред

Повномасштабна війна, розпочата Росією проти України 24 лютого, завдала серйозного удару по українській економіці, зокрема, по гривні. Українська національна валюта за десять місяців війни суттєво знецінилася. Тому на час воєнного стану Нацбанку довелося перейти до політики фіксованого курсу (зараз він на рівні 36,57 гривень за долар), щоб хоч трохи стабілізувати економіку і пом'якшити удар по гаманцях українців. При цьому колосальну роль у підтримці гривні відіграє міжнародна фінансова допомога, яку отримує Україна.

В результаті на сьогоднішній день курс гривні відносно долара складає трохи більше 40. Але яким буде курс нашої національної валюти в 2023 році, залежить від обсягів фінансової допомоги, яка буде надаватися українській державі, а також від того, наскільки затягнеться війна з Росією.

Економісти розповіли Главреду, яким може бути курс гривні в 2023 році за оптимістичного сценарію (якщо війна закінчиться в новому році) і за песимістичного (якщо війна затягнеться на роки), спрогнозували, чи може курс обвалитися до 100 гривень за долар, а також поділилися своїми міркуваннями про те, що може зробити українська влада, щоб не допустити знецінення гривні та уникнути краху української економіки.

В Україні точиться війна, тому говорити про заощадження українців або про курс гривні немає сенсу. Головне завдання – зберегти країну, про решту подумаємо пізніше.

Курс навряд чи сильно просяде в 2023 році. Адже все-таки Україні допомагають, в країну заходять гроші іноземців. Але постійно клянчити гроші у західних країн не можна, адже вони не бездонні бочки.

Незважаючи на те, що економіка більш-менш адаптувалася до умов війни, наш уряд не робить всього необхідного і живе так, немов у країні нічого не відбувається. А він має нарешті почати вибудовувати військову економіку, а не займатися дурницями на кшталт видачі грантів на розвиток теплиць. Які теплиці! Економіка повинна бути переведена на військові рейки і забезпечувати, в першу чергу, українську армію всім необхідним – від продуктів харчування та одягу до зброї. Адже це дозволить запустити і нові виробництва, і реіндустріалізацію. А в країну, у якої буде потужне озброєння, яка здатна себе захищати, будуть вкладати гроші.

Загалом, курс навряд чи суттєво просяде, принаймні вдвічі він точно не обвалиться. Ключовий чинник, від якого залежить курс – терміни закінчення війни. Якщо війна закінчиться в середині літа 2023 року, то курс гривні може коливатися в коридорі 42-43 гривень за долар. Якщо ж війна затягнеться і виникнуть форс-мажори, він може скласти і 45 гривень за долар. Але величезного обвалу не передбачається.

Не варто в 2023 році зберігати гроші в гривні, краще її міняти на американські долари, швейцарські франки, англійські фунти і євро – будь-яку вільно конвертовану валюту. З такими валютами в 2023 році нічого апокаліптичного не станеться.

Також обов'язково в 2023 році потрібно тримати готівку.

Гривня поступово перетворюватиметься на папір, тому що Нацбанк знову надрукував гривні на 15 мільярдів, щоб викупити ОВДП, тому що Мінфіну потрібно було погасити старі борги – 14,4 мільярда. Це називається емісією. А будь-яка емісія – це девальвація. А будь-яка девальвація – це інфляція.

При збереженні нинішньої монетарної політики на нашу економіку чекає крах. Гривня вже обвалилася на 50% – курс був 24 гривні за долар, а став 40. Але потрібно готуватися до наступного обвалу – до 100 гривень за долар.

Якщо Україна в 2023 році зуміє повернути всі свої окуповані території, це позитивно позначиться і на курсі гривні. Ситуація одразу стабілізується. А от у Росії почнуться заворушення, адже це означатиме крах путінського режиму. Так станеться не одразу, але почнуться конвульсії і внутрішні зіткнення в РФ – дракон одразу не дохне.

У 2023 році, як і в 2022-му, у нас буде не звичайна економіка, а економіка війни. Це означає, що розвиток економічної ситуації безпосередньо залежатиме від подій на фронті: чим раніше Україна здобуде воєнну перемогу, тим раніше ми почнемо економічне відновлення.

Спрогнозувати рівень інфляції і курс гривні в 2023 році неможливо, тому що ні для першого, ні для другого немає бази прогнозування. Насамперед не зрозуміло, якими будуть ціни на енергоресурси, адже мало не щодня Росія обстрілює українські енергетичні об'єкти, тому практично щодня зростають наші втрати. Взагалі, основою для таких оцінок є курсова політика НБУ. Відштовхуватися від курсу, закладеного в бюджет-2023, ми не можемо, оскільки наступного року бюджет буде переглядатися, можливо, навіть не раз.

Втім, враховуючи, що Україна отримує і, згідно з анонсами провідних країн світу, і далі отримуватиме допомогу, обвалу гривні не буде. Та й в цілому, в українській економіці в 2023 році катастрофи не станеться.

А прогнози-страшилки, які говорять про те, що курс наступного року може обвалитися мало не до 100 гривень за долар, потрібно сприймати як провокації, покликані розхитати внутрішню ситуацію в Україні. Навіть із точки зору динаміки війни, найгірше ми прожили в першій половині 2022 року, після чого почалося поступове відвоювання ЗСУ окупованих територій. Тож найважчі періоди, в тому числі в економіці, позаду (згадайте хоча б паливну кризу і порушення торгової логістики, які ми подолали).

Більше того, цікаве порівняння міцності позицій гривні і рубля, адже і на грошовому фронті Україна теж перемагає Росію. Незважаючи на певну девальвацію гривні в першій половині 2022 року, зараз курс стабілізувався і навіть трохи зміцнюється.

А от російський рубль виключно негативно реагує на останні військові і зовнішньополітичні перемоги України і, відповідно, поразки Росії. Тенденція зрозуміла: російський рубль і далі буде девальвувати, тому що зараз фінансова та економічна ситуація в Росії теж залежить від військової ситуації на фронті, а там РФ програє. До того ж, на відміну від України, яка отримує допомогу від усього цивілізованого світу, Росія отримує все нові і нові пакети санкцій. Тому ситуація в російській економіці погіршиться, причому не з місяця на місяць, а з тижня на тиждень. І допомоги їй чекати немає звідки.

Якщо говорити про те, коли гривня може знову почати ходити в Криму і на Донбасі, слід зазначити, що військові аналітики сходяться на думці, що влітку 2023 року будуть деокуповані всі українські території, навіть Крим. Тому перша половина року ще буде важкою, а в другому півріччі буде відбуватися поступове відновлення, в тому числі економічне.

Економічна ситуація в Україні сьогодні – це похідна від динаміки війни. Відповідно, курс валют – це відображення ситуації в економіці. Якщо порівнювати обсяги валюти, яку за десять місяців продали на міжбанку, можна побачити, що валюти було куплено всього лише на 3 мільярди гривень більше, ніж було продано. Це говорить про те, що валютний ринок більш-менш збалансований. Готівковий ринок обмежений платоспроможністю населення і кризою в тіньовому секторі економіки. Тому готівка йде тільки за картковими рахунками українських біженців в Європі. На початку повномасштабного вторгнення туди йшли по 3 мільярди євро, а зараз близько 1,5 мільярда. Тобто сім'ї в Україні заробляють гроші і пересилають їх своїм родичам, тим самим провокуючи відтік валюти з України.

На даний момент такий відтік вдається перекрити за рахунок міжнародної фінансової допомоги, тобто тих коштів, які ми отримуємо у вигляді кредитів і грантів. Тому в нинішній ситуації глибокої девальвації гривні не буде.

Суттєва корекція курсу може відбутися, якщо з якихось причин міжнародна фінансова допомога не надійде в Україну вчасно, або якщо збільшиться потік міграції українців до Європи, що, відповідно, посилить і відтік валюти до Європи. Яким у цьому випадку буде вплив на курс – важко прогнозувати, але він буде серйозним. Однак імовірність такого сценарію вкрай мала, тому курс продовжить коливатися в нинішніх значеннях. З урахуванням волатильності – 40 гривень плюс 10%. Тобто курс гривні по відношенню до долара в разі девальвації може досягти позначки в 44-45 гривень, але й тут можливі "гойдалки" і відкат назад в рамках корекції. При цьому не виключено, що курс може зміцнитися в коридорі 5%.

Під час війни головне завдання інвестора – не заробити, а зберегти гроші. Найоптимальніше під час війни – зберігати накопичене в іноземній валюті, причому євро варто надавати перевагу в разі довгострокових вкладень, а доларам – у разі короткострокових. Якщо зберігати кошти в гривні, варто вибирати між банківськими депозитами і військовими облігаціями, причому у військових облігаціях і відсоток вищий, і оподаткування немає, не кажучи вже про те, що за рахунок військових облігацій надається допомога державі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти